AZ

Qida zəhərlənməsinin kritik simptomları

Düzgün saxlanılmayan və hazırlanmayan qidalar təhlükə yaradır. Bəs qida zəhərlənməsinin simptomları hansılardır? Hansı tədbirlər görülməlidir?

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, bu, mikroblar, toksinlər (zəhərlər), viruslar, parazitlər və ya kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qidaların istehlakı nəticəsində yaranan sağlamlıq problemidir.

Bizi xəstələndirən şey bəzən korlanmış süd, bəzən az bişmiş toyuq və ya hətta günlərlə tezgahda duran məsum görünüşlü salat ola bilər.
Qida zəhərlənməsi adətən bir neçə saat ərzində özünü göstərir, lakin bəzən təsirləri 12 günə qədər sonra özünü göstərə bilər. Ən çox görülən simptomlar:
 Ürəkbulanma
 Qusma
 İshal
 Mədə və qarın ağrısı
 Qızdırma

Zəiflik. Bu, əslində bədənin özünü müdafiə etmə yoludur. Çünki zərərli maddələrdən nə qədər tez qurtulurlarsa, bir o qədər tez sağalırlar.
1. Düzgün olmayan saxlama şəraiti
Soyuducudan kənarda qalan pendir, ət və süd məhsulları... Hətta 10-20 dəqiqə belə bakteriyaların çoxalması üçün kifayət edə bilər.
2. Qeyri-kafi bişirmə
Bu, ən çox toyuq, ət və yumurtada rast gəlinir. Bişməmiş qidalardakı mikroblar ya sağ qalır, ya da bakteriyaları yerləşdirərkən dəvət edir.
3. Çarpaz çirklənmə
Çiy toyuğu tərəvəz, salat və meyvələrdə doğramaq üçün istifadə edilən eyni bıçaqdan istifadə çarpaz çirklənməyə səbəb ola bilər. Bu, mətbəxdəki gizli düşmənimizdir.
4. Açıq havada nəzarətsiz şərait

Küçə satıcıları, ümumi sahələr və qeyri-müəyyən gigiyena qaydaları olan restoranlar ucuz, lakin riskli seçimlərdir.
Ən çox kim təsirlənir?
Ümumiyyətlə, hər kəs zəhərlənə bilər, lakin müəyyən qruplar daha həssasdır:
Uşaqlar
 Yaşlılar
 Hamilə qadınlar
 Zəifləmiş immunitet sistemi olanlar
Bu qruplarda simptomlar daha ağır ola bilər.

Seçilən
10
ucnoqta.az

1Mənbələr