EN

Süd məhsulları bəzən kabuslara səbəb ola bilər

Süd və pendir xüsusilə laktoza dözümsüzlüyü olan insanlarda kabuslara səbəb ola bilər. Pəhriz və yuxular arasındakı əlaqəni tədqiq edən kanadalı alimlər belə nəticəyə gəliblər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırma “Frontiers in Psychology” jurnalında dərc olunub.

Niyə bu məhsullar?
Monreal Universiteti və MacEwan Universitetinin alimləri 1082 tələbə arasında yuxuları, yemək vərdişləri, yuxuları və sağlamlıqları ilə bağlı sorğu keçiriblər. Onlar müəyyən ediblər ki, laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar süd məhsullarından istifadə etdikdən sonra kabuslar, yuxu pozğunluqları və mədə-bağırsaq simptomları ilə daha çox qarşılaşırlar. Bu, bir çox insanın axşam bir stəkan süddən və ya bir qaşıq dondurmadan sonra niyə narahat edici yuxular gördüyünü izah edə bilər. Laktoza qarşı dözümsüzlüyü olan bir insan süd məhsulları istehlak etdikdə, bədən süd şəkərini (laktoza) parçalayan bir ferment olan laktaza kifayət qədər istehsal etmir. Nəticədə bağırsaqlarda fermentasiya, qaz, şişkinlik və ağrılar başlayır. Bu hisslər dərin yuxuya mane ola bilər və kabuslar da daxil olmaqla yuxularda mənfi görüntülərə səbəb ola bilər.

Tədqiqat nəyi göstərdi?
İştirakçıların təxminən 30%-i müntəzəm kabuslar gördüyünü bildirib.
Qadınlar kişilərə nisbətən iki dəfə çox qidaya qarşı dözümsüzlük və ya allergiyaya işarə edirdilər.
İştirakçıların 40%-i yatmazdan əvvəl yeməyin və ya müəyyən qidaların yuxunun keyfiyyətinə təsir etdiyinə inanırdı.
İştirakçılar ən çox şirniyyatları, ədviyyatlı qidaları və süd məhsullarını zəif yuxunun “günahkarları” hesab edirdilər. Respondentlərin yalnız 5,5%-i qidanın yuxularının “tonuna” təsir etdiyinə inanırdı, lakin onların çoxu qəribə və ya narahatedici yuxuların səbəbi kimi süd məhsullarını adlandırıb.

Bu, laktoza qarşı dözümsüzlük və kabuslar arasında aydın əlaqəni göstərən ilk böyük araşdırmadır. Bu, yatmazdan əvvəl süd içməyin zərərli olduğuna dair məşhur inamı izah etməyə kömək edə bilər - bu, mif deyil, fizioloji cavabdır. Tədqiqat həm də bugünkü tələbələrin 11 il əvvəl sorğu edilənlərə nisbətən niyə yemək və xəyallar arasında əlaqə yaratma ehtimalının daha az olduğunu izah etməyə kömək edə bilər. Ola bilsin ki, onlar qidaya qarşı dözümsüzlüklərindən daha çox xəbərdar olublar və problemli qidalardan qaçırlar.
 

Chosen
12
ucnoqta.az

1Sources