Koventri Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri müəyyən ediblər ki, təbii antioksidant olan resveratrol zəif qidalanma ilə belə əzələ funksiyasını qoruya bilir...
Poliqon xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri The Journal of Physiology (JPhysiology) jurnalında dərc olunub.
Qırmızı üzüm, fıstıq və bəzi digər qidalarda olan resveratrol uzun müddətdir iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bununla belə, ilk dəfə onun əzələləri metabolik stressin mənfi təsirlərindən qoruya biləcəyi sübut edilib.
Təcrübənin bir hissəsi olaraq, Queen's Universitetinin Koventridəki Fiziki Fəaliyyət, İdman və Məşq Elmləri (PASES) Araşdırma Mərkəzinin mütəxəssisləri siçanları 12 həftə ərzində yüksək yağlı qida ilə qidalandırıblar. Heyvanların bəziləri əlavə olaraq resveratrol aldı. Sonuncu, nəzarət qrupu ilə müqayisədə əhəmiyyətli dərəcədə yüksək əzələ gücünü saxladı. Bəzi hallarda, onların performansı standart balanslaşdırılmış pəhriz qəbul edən siçanlarda əzələ funksiyasının səviyyəsi ilə müqayisə edilə bilər.
Resveratrol, yağlı qidaların mənfi təsirlərinə ən çox həssas olan sürətli bükülən əzələ liflərinə xüsusilə açıq təsir göstərmişdir. Tədqiqatçılar vurğulayırlar ki, bu təsir artıq çəkidən əziyyət çəkən insanlar üçün vacib ola bilər: ÜST-nin hesablamalarına görə, dünyada təxminən bir milyard insan piylənmə ilə yaşayır.
Yaxın gələcəkdə alimlər resveratrolun effektivliyini və onun əzələ funksiyasının azalmasının və piylənmənin digər nəticələrinin qarşısının alınmasında potensial istifadəsini təsdiqləmək üçün insanlar üzərində sınaqlar keçirməyi planlaşdırırlar.
Poliqon.info