AZ

Hər gün marketlərdə satılan bu balıqlar ZƏRƏRLİDİR

Ajans.az xəbər verir ki, nutritionist Alexandra Novikova bu barədə xəbərdarlıq edib. Bəzi məşhur növlərdə ağır metallar da daxil olmaqla bədən üçün təhlükəli maddələr ola bilər. Mütəxəssis qeyd edir ki, daha böyük balıqlar və yırtıcı növlər daha çox zərərli maddələr toplayır. Bu, qida zəncirinin xüsusiyyətləri ilə bağlıdır: balıq nə qədər yüksəkdirsə, tərkibində daha çox toksin var. Xüsusilə böyük miqdarda civə, qurğuşun, arsen və kadmium böyük gözlü tuna, marlin, skumbriya, köpəkbalığı və qılınc kimi növlərdə olur. Bu metallar sinir sistemi və ümumi insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Niyə tilapiya və pangasius təhlükəlidir? Tilapiavə pangasius ənaztəhlükəsizbalıqnövləriarasındahesabolunur. Tilapia əsasənAfrikadabecərilir, Çinvə Vyetnamdangətirilir. Tədqiqatlargöstərirki, tərkibində yüksəkmiqdardaağırmetallarvə toksinlərvar. Bu, tilapiyanın çirklənmiş sulardayaşaması və tullantılarlaqidalanması ilə əlaqədardırki, budazərərlimaddələrinyığılmasınaköməkedir. Pangasiusdünyanın ən çirkli çaylarındanbiriolanMekonq çayındatutulur. Vyetnamtəsərrüfatlarındabalıqantibiotiklərdənvə keyfiyyətsizyemlərdənistifadə edilməklə, həddənartıq çoxolanhovuzlardayetişdirilir. Bütünbunlarpangasiusupotensialtəhlükəliməhsula çevirir. Risklidigərbalıqnövləri Tilapiyavə pangasiusilə yanaşı, suobyektlərinindibində yaşayanvə çirkləndiriciləritoplayankambalailə diqqətliolmalısınız. Həmçinin, siyənək, palamut, kəhrəbavə eskolarkimiyağlı balıqlardahəzmpozğunluğunasəbəbolanmumolabilər. Əntəhlükəlitoksinlərdənbiriolancivə xüsusilə köpəkbalığı, pike, qızılbalıq, siyənək, levrek, konservləşdirilmiş tonbalığı və hisə verilmiş skumbriyakimibalıqlarda çoxrastgəlinir. Bumetalinsanorqanizmində toplanavə ciddixəstəliklərə səbəbolabilər. Təhlükəsizbalıqları necə seçməkolar? Riskləriminimumaendirmək üçünmütəxəssislərekolojicəhətdəntəmiz şəraitdə yetişdirilənorta ölçülü dənizvə çaybalıqlarına üstünlükverməyitövsiyə edirlər. Faydalı və nisbətəntəhlükəsiznövlərə skumbriya, cruciansazan, burbot, çayperch, qızılbalıq, siyənək, çəhrayı qızılbalıqvə kohoqızılbalığı daxildir. Belə balıqlarıntərkibində asanlıqlahəzmolunanzülal, orqanizm üçünlazımolanvitaminlərvə minerallarvar. Düzgün hazırlıq Balığın faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq və mümkün toksinlərdən zərərini azaltmaq üçün onu düzgün bişirmək vacibdir. Optimal üsul 15-20 dəqiqə bişirmək və ya təxminən 150 dərəcə temperaturda 20-25 dəqiqə bişirmək hesab olunur. Uzunmüddətli istilik müalicəsi faydalı maddələri məhv edə və zərərli təsirləri artıra bilər.

©️ Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.

Seçilən
61
Ajans.az

1Mənbələr