Qaynarinfo saytına istinadən ain.az xəbər verir.
Yay aylarında mövsümi meyvə və tərəvəzlər orqanizmi vitaminlər, minerallar və liflə təmin edir, bu da arterial təzyiqin tənzimlənməsinə və ürək sağlamlığının qorunmasına kömək edir.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Şerri Qrey "Verywell" nəşrinə bildirib
"Yerli məhsullara üstünlük verin. Onlar adətən daha təzə olur, daha çox qida maddəsi saxlayır və mövsümündə daha münasib qiymətə başa gəlir", deyə dietoloq Şerri Qrey qeyd edib.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyən 7 yay məhsulu
1. Pomidor
Pomidor kalium, C vitamini və fol turşusu ilə zəngindir. Bu maddələr homosistein səviyyəsini azalda bilər, bu da ürək xəstəlikləri riskini azaldan faktordur.
2. Qaragilə
Bu giləmeyvə antioksidant olan antosianinlərlə zəngindir. Onlar orqanizmdə oksidləşmə stresinə və iltihaba qarşı mübarizə aparır. Mütəmadi olaraq qaragilə yemək xolesterin səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir. Tərkibindəki lif ürək sağlamlığını ümumilikdə dəstəkləyir.
3. Şaftalı
Kalium, C vitamini, lif və beta-karotinlə zəngin olan şaftalı qan təzyiqini salmağa, xolesterini yaxşılaşdırmağa və ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Beta-karotin orqanizmdə A vitamininə çevrilərək ürək üçün əlavə müdafiə təmin edir.
4. Ərik
Ərik antioksidantlar, lif və ürəyi qoruyan maddələrlə zəngindir. Onun tərkibində təbii işlədici kimi təsir göstərən pektin, həmçinin A, B, C vitaminləri, fenol birləşmələri və karotinoidlər var. Bu maddələr damar sağlamlığını dəstəkləyir.
5. Qarpız
Qarpız kalium, lif və antioksidant olan likopinlə zəngindir. Bu maddələr qan təzyiqini yaxşılaşdırır və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Tərkibindəki L-sitrulin adlı amin turşusu da qan təzyiqini və damar sərtliyini azaltmağa kömək edə bilər.
6. Kabak (çukkini)
Kabak və digər balqabaq növləri kaliumla zəngindir. Kalium qan təzyiqinə nəzarətdə və insult, ürək xəstəlikləri riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayır. Əksər insanlar kifayət qədər kalium qəbul etmədiyindən kabak bu boşluğu doldurmaq üçün ideal vasitədir. Bundan əlavə, tərkibində C vitamini və lif də var ki, bu da həzmə və xolesterinin qandan təmizlənməsinə yardım edir.
7. Çiyələk
2021-ci ildə aparılmış kiçik bir araşdırmaya görə, gündə 2,5 porsiya çiyələk yemək karbometabolik risk faktorlarını və insulinə qarşı müqaviməti yaxşılaşdıra bilər. Çiyələk antioksidantlar və C vitamini ilə zəngindir, bu maddələr sərbəst radikallara qarşı mübarizə apararaq ürəyi qoruyur.
Aydın
Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün ain.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.