8 növ balıq oynaqlarda turşu kristallarının toplanmasına səbəb olur
Bunun səbəbi sidik turşusunun səviyyəsini artıran balıqların tərkibindəki purin birləşmələri ilə bağlıdır.
“Medicina” xəbər verir ki, ailə həkimi Tatyana Zaxarova eksklüziv olaraq bunları deyib.
"Purin birləşmələri bədəndə yüksək purinli qidaların qəbulu nəticəsində yaranıb, sidik turşusunun səviyyəsini yüksəldə bilər. Həddindən artıq sidik turşusu kristalların meydana gəlməsinə səbəb ola bilər, daha sonra yumşaq toxumalarda və oynaqlarda toplanır və podaqranın ağrılı simptomlarına səbəb olur".
Yüksək purinli qidalarla əlaqəli riskləri nəzərə alaraq, podaqra və artritxəstələri onları "məhdudlaşdırmağa" çalışmalıdırlar.
Purinlərdə yüksək olan balıqlar:hamsi, sardina, siyənək, midye, treska, tarak, alabalıq və mezgit balığı daxildir.
"Sadəcə azaltmaq vacibdir. Balığın orta porsiyaları pəhrizin bir hissəsi ola bilər."
Digər yüksək purin günahkarlarına aşağıdakılar daxildir:
Spirtli içkilər (hər növ)
Donuz, hinduşka, dana əti, qaraciyər kimi orqan əti..
Aygün Musayeva