AZ

Niyə peçenye göründüyündən daha təhlükəlidir: gizli təhlükə

Baku.ws portalından alınan məlumata görə, ain.az xəbər verir.

Peçenye çox zaman həm böyüklər, həm də uşaqlar üçün zərərsiz bir şirniyyat kimi qəbul olunur. Lakin onun xırt-xırtlı teksturası və şirin dadının arxasında orqanizm üçün ciddi zərər gizlənə bilər.

BAKU.WS xəbər verir ki, sənaye üsulu ilə istehsal olunan peçenyelərin bir çoxu təhlükəli dərəcədə çox şəkər ehtiva edir. Kiçik bir porsiyada bəzən bir banka qazlı içkidən daha çox şəkər ola bilər. Bu, təkcə artıq çəkiyə deyil, həm də mədəaltı vəziyə yüklənməyə, sürətli qocalmaya və diabet riskinin artmasına gətirib çıxarır.

Xüsusilə "yulaflı", "fitnes", "şəkərsiz" kimi etiketlərlə satılan "faydalı" peçenyelər təhlükəlidir. Əksər hallarda bu məhsullar da adi kərəyağlı peçenye qədər kalori, yağ və əlavə maddələr ehtiva edir. Hətta bəzən bu "faydalı" peçenyelərdə daha çox süni ətirverici və şirinləşdirici maddə olur ki, bu da orqanizmi aldadaraq toxluq hissinin pozulmasına səbəb olur.

Trans yağlar - başqa bir gizli təhlükədir. Ucuz peçenyelərdə tez-tez marqarin və ya yağ əvəzediciləri istifadə olunur, hansı ki, tərkibində süni şəkildə hidrogenləşdirilmiş yağlar var. Bu maddələr "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır, ürəyə zərər verir və bədəndə iltihabların yaranmasına səbəb olur.

Rəngli peçenyelər, qlazur və içliklər tez-tez qida boyaları, stabilizatorlar və dad gücləndiriciləri ilə zəngindir. Bu maddələrin bəziləri müntəzəm istifadə edildikdə qaraciyərə, sinir sisteminə və hormonal tarazlığa zərər vura bilər.

Bundan başqa, peçenye – adətən "boş kalori" mənbəyidir. O, nə zülal, nə lif, nə də vitamin və faydalı yağlar ehtiva edir. Bir porsiya yeyildikdən sonra tezliklə aclıq hissi geri qayıdır və insan yenidən şirniyyata meyl edir.

Peçenyenin çox istehlakı asılılıq yaradır. Beyin şəkəri mükafat kimi qəbul edir, bu isə zamanla ciddi vərdişə çevrilə bilər və maddələr mübadiləsinə, həmçinin əhval-ruhiyyəyə mənfi təsir göstərə bilər.

Peçenye sadəcə ləzzətli bir qəlyanaltı deyil, gündəlik rasionun bir hissəsinə çevrildikdə ehtiyatla yanaşılması vacib olan bir məhsuldur.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
15
26
baku.ws

10Mənbələr