AZ

Diabetli olsanız belə yeyə biləcəyiniz 10 meyvə

Meyvənin tərkibində təbii şəkər var, işlənmiş şirniyyatlar kimi şəkər əlavə edilmir.
Bir çox insanlar bədənlərinin ehtiyac duyduğundan daha çox şəkər istehlak edir, tez-tez şəkər əlavə edirlər, bundan tamamilə qaçınmaq lazımdır. Bu arada, dietoloqlar deyirlər ki, bu məhsulun həddindən artıq çox olması çəki artımına, 2-ci tip diabetə və ürək xəstəliklərinə səbəb olur. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Eatingwell məlumat yayıb.
Həm kekslərin, həm də almanın tərkibində şəkər var, lakin onlar eyni şey deyil. Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, təbii və əlavə edilmiş şəkər arasındakı fərqi anlamaq vacibdir.

Təbii şəkər meyvə (fruktoza və qlükoza) və süd (laktoza) kimi qidalarda olur, emal zamanı əlavə şəkər qidaya əlavə edilir.
Bununla belə, şəkərli diabet xəstələri qidalarında təbii şəkərin miqdarını nəzərə almalıdırlar, çünki istənilən şəkər - təbii və ya əlavə olmasından asılı olmayaraq - ümumi gündəlik karbohidrat səviyyəsinə təsir göstərir.

"Beləliklə, şəkərli diabet xəstələri diyetoloq və ya həkim tərəfindən tövsiyə olunan gündəlik karbohidrat miqdarına cavab vermək üçün pəhrizlərində təbii şəkərin miqdarını azaltmalı ola bilər", diyetoloq Erika Barrera qeyd etdi.

Nəşr ən az şəkər olan 10 meyvənin siyahısını tərtib edib.
1. Yaşıl limon və limonlar
Bir orta yaşıl limon 1 qram şəkər, bir orta limonda isə 2 qram şəkər var.
Əhəng və limon ən az şəkər tərkibli meyvələr siyahısında birinci yerdədir. Onların tərkibində çoxlu C vitamini də var. 
2. Avokado
Bir avokadoda orta hesabla 1 qram şəkər var.
Bir çox insan avokadoları şirin olmadığı üçün tərəvəz hesab etsə də, əslində bir meyvədir. Avokadoda şəkərin az olması ilə yanaşı, lif də yüksəkdir: meyvənin yarısında təxminən 7 qram lif var.
3. Moruq
Bir fincan moruqda təxminən 5 qram təbii şəkər var.
Bu giləmeyvə aşağı kalorili və inanılmaz dərəcədə yüksək liflidir. 1 stəkan moruqda 8 qram lif var ki, bu da tövsiyə olunan gündəlik dəyərin dörddə birindən çoxdur.
4. Kivi
Bir kivinin tərkibində təxminən 7 qram təbii şəkər var.
Mikonun sözlərinə görə, kivi həm də gözlərin və dərinin sağlam olmasını təmin edən xüsusi bir fitokimyəvi növü olan karotenoidlərlə zəngindir. Bundan əlavə, bir kiçik kivinin tərkibində 2 qram lif və tövsiyə olunan gündəlik C vitamininin demək olar ki, 90%-i var. Bu kiçik meyvələr həmçinin qəbizliyin qarşısını alır və yuxunu yaxşılaşdırır.
5. Böyürtkən
Bir fincan giləmeyvə 7 qram təbii şəkərdən ibarətdir.
Bundan əlavə, bir fincan böyürtkəndə 8 qram pəhriz lifi var. Bu giləmeyvə xəstəliklərlə mübarizə aparan, xroniki xəstəliklərin qarşısını alan və yaddaşı yaxşılaşdıran fitokimyəvi maddələrin zəngin mənbəyidir.
6. Çiyələk
Bir fincan yarıya bölünmüş çiyələkdə 7 qram təbii şəkər var.
Bundan əlavə, bir porsiya çiyələk gündəlik C vitamini dəyərinin demək olar ki, 100%-ni ehtiva edir. Çiyələyin tərkibindəki lif, antioksidantlar və kaliumun birləşməsi onları ürək-sağlam edir.
7. Qarpız
Bir fincan qarpızda 10 qram təbii şəkər var.
Qarpızdakı şəkər səviyyəsinin aşağı olması qismən onun yüksək su tərkibi ilə əlaqələndirilə bilər. Bu qida həm də oksidləşdirici stresslə mübarizə aparan və ürək xəstəlikləri, 2-ci tip diabet və Alzheimer kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldan antioksidant olan likopenlə zəngindir.
8. Qreypfrut
Yarım qreypfrutda 11 qram təbii şəkər var.
Bu meyvə immun sistemini dəstəkləməyə kömək edən iki vacib qida maddəsi olan A və C vitaminləri ilə də zəngindir. Soyuqdəymə və qrip mövsümündə istehlak etmək xüsusilə vacibdir.
9. Papaya
Bir stəkan doğranmış papayanın tərkibində 11 qram təbii şəkər var.
O, həmçinin fol turşusu ilə zəngindir (bir fincan üçün təxminən 54 mikroqram və ya gündəlik dəyərin demək olar ki, 14%-i).
10. Portağal
Bir orta meyvədə 12 qram təbii şəkər var.
Bu arada portağal suyunun tərkibində çoxlu şəkər var. Bu qismən ona görədir ki, 1 stəkan təzə sıxılmış şirə hazırlamaq üçün təxminən üç portağal lazımdır.
Bütün portağal yaxşı lif, C vitamini, kalium və folat mənbəyidir.

Seçilən
14
ucnoqta.az

1Mənbələr