AZ

Həkim: İsti havada dondurma yemək infarkt riskini artırır

İsti havada dondurma bəzi insanlarda infarkt riskini artıra bilər...

Poliqon xəbər verir ki, bunu gazeta.ru kardioloq İrina Tarasova deyib.

"Ürək böhranı asanlıqla soyuq təsirə məruz qala bilər - dondurma, soyuq soda, temperaturun qəfil dəyişməsi, məsələn, kontrastlı duşdan və ya buzlu suya atıldıqdan sonra", deyə həkim xəbərdarlıq edib.

O, bunu həddindən artıq soyuqluğun ürəyi qidalandıran damarların spazmına səbəb ola biləcəyi ilə izah edib. Sağlam bir insan ağrı hiss etməyəcək, ancaq damarların vəziyyəti dəyişərsə, məsələn, aterosklerozdan təsirlənirsə, onların spazmı baş verə və nəticədə miyokard işemiyası yarana bilər:

"Bu fenomen "vazospastik angina" adlanır. Spazmı təkcə soyuqdəymədən deyil, həm də siqaret çəkmək, enerji içkiləri qəbul etmək, stress səbəb ola bilər, hormonal dalğalanmalar, adrenalin ifrazı, vazospastik stenokardiya tutmaları tez-tez səhər saatlarında baş verir".

Onun sözlərinə görə, risk qrupuna 40 yaşdan yuxarı kişilər, menopozda olan qadınlar, hipertoniya, şəkərli diabet, yüksək xolesterin, artıq çəki, siqaret çəkənlər daxildir. Eləcə də artıq döş qəfəsində ağrı və ya nəfəs darlığı olan hər kəs, eləcə də yaxın qohumları infarkt və ya insult keçirmiş şəxslər.

"Məhz ürəyi qanla təmin edən damarların spazmı səbəbindən dondurma infarkt üçün tətikləyici ola bilər. O, infarkt keçirmir, lakin bəzən ürəkdə nəsə problem olduğunu göstərə bilər və hərtərəfli müayinə lazımdır", deyə mütəxəssis izah edib.

Sonda Tarasova insanları heç nə narahat etməsə belə, vaxtaşırı kardioloqun müayinəsindən keçməyə çağırıb. Əgər bu onları narahat edirsə, bunu mümkün qədər tez edin.

Poliqon.info

Seçilən
36
poliqon.info

1Mənbələr