
Gündə iki fincan qəhvə qaraciyər sirrozunun inkişaf riskini iki dəfə azaldır və fibrozla mübarizədə kömək edir, bunu “Gazeta.Ru”ya Səhiyyəli Qidalanma Mərkəzinin icraçı direktoru, diyetoloq və hepatoloq Nuriya Dianova bildirib.“Ümumiyyətlə, qəhvə qaraciyər üçün faydalıdır. Gündə iki fincan qəhvə qaraciyər sirrozunun riskini təxminən iki dəfə azaldır və fibrozla mübarizəyə dəstək olur. Amma sadəcə sirroz və fibrozdan danışıb, bütün xəstələrə ‘qəhvə için’ demək olmaz. Çünki bu xəstələrin çoxunda yanaşı xəstəliklər, xüsusən də ürək və damar problemləri olur. Ona görə mən öz xəstələrimə bitki südü ilə bir fincan qəhvə içməyi tövsiyə edirəm,” — deyə həkim izah edib.Onun sözlərinə görə, dərman qəbul edən insanlar qəhvəni çox içməməlidir, çünki içkinin dərmanlara təsiri təhlükəli ola bilər.“Bizim nəslimiz xroniki xəstəliklərlə çox rastlaşır və müvafiq olaraq dərman qəbul etmək məcburiyyətində qalır. Gələcəkdə dərmanlarla kofein arasında qarşılıqlı təsir problemlər yarada bilər. Kofein bəzi dərmanların təsirini gücləndirir, bəzilərinin isə azaldır. Əgər insana qəhvənin düzgün qəbulunu izah etməyiblərsə, dərmanların effektivliyi azalacaq,” — Dianova qeyd edib.Həkim həmçinin spirt, nikotin, kofein və digər maddələrə orqanizmin reaksiyasını göstərən genetik test etdirməyi tövsiyə edib.“Hər kəsin genetik olaraq öz metabolizm tipi var: normal, sürətli və ya yavaş. Məsələn, mənim kofein metabolizmim sürətlidir, ona görə istədiyim qədər qəhvə içə bilirəm. Həmçinin, fərdi reaksiyanı da nəzərə almaq vacibdir. Ümumiyyətlə, adi insan üçün gündə iki fincan qəhvə kifayətdir, amma çoxları beş-ə, altı fincan da içir,” — həkim yekunlaşdırıb.Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Bezos deyir: Bacarıq Tanrının payıdır, gələcək isə sənin seçimin
Azərbaycanın ilk qadın gəmi kapitanı barəsində bədii film gəlir
İqtisadiyyat Nazirliyində yeni təyinatlar olub