Hətta yeyilməz qabığı olan meyvələr də yeməkdən əvvəl yuyulmalıdır.
Publika.az xəbər verir ki, qida texnoloqu Tamika Sims “Mirror”a bildirib ki, bunu etməmək infeksiyalara və pestisidlərdən zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Mütəxəssisin fikrincə, banan kimi qabığı yeyilməz məhsullar da digərləri kimi axar su altında yuyulmalıdır. Bu, əllərinizə və daha sonra ağzınıza daxil ola biləcək səth tozunu, bakteriya və pestisid qalıqlarını, xüsusən qabıqları soyarkən və ya kəsərkən təmizləyir.
“Məntiqsiz görünsə də, banan əvvəlcə yuyulmalıdır”, – deyə Sims bildirib.
O əlavə edib ki, bu prosedura məhəl qoymamaq salmonella, E. coli və listeria kimi təhlükəli mikroorqanizmlərin yaratdığı qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Salmonellyoz adətən yüksək hərarət, qarın ağrısı, ishal və qusmaya səbəb olur. Bu vəziyyət uşaqlar, yaşlılar və zəifləmiş immunitet sistemi olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir.
E. coli, xüsusilə də müəyyən ishal və şiddətli qarın ağrısı da daxil olmaqla ciddi bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Bəzi hallarda bakteriyalar böyrəkləri yoluxdura bilər və potensial ölümcül vəziyyət olan hemolitik uremik sindroma səbəb ola bilər. Hamilə qadınlar vaxtından əvvəl və ya ölü doğuşa səbəb ola bilən listeriyaya qarşı xüsusilə həssasdırlar.
Mütəxəssis əlavə edib ki, meyvələrin səthində bakteriyalarla yanaşı, kir, zibil və hətta həşəratlar qala bilər. Mütəxəssis xəbərdarlıq edir ki, pestisidlər potensial olaraq ciddi sağlamlıq riskləri ilə də əlaqələndirilir. Mümkün nəticələrə autizm, xərçəng, hipertoniya, şəkərli diabet və demensiyanın inkişafı daxildir.