AZ

Qarpız yeyərkən İKİ DƏFƏ DÜŞÜNÜN!

Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Yayın xilaskarı olan qarpız, tərkibindəki su və qidalandırıcı xüsusiyyətləri ilə şübhəsiz ki, ən faydalı meyvələr sırasındadır.

Hafta.az-ın yazdığına görə, mütəxəssislər həddindən artıq istehlakın bəzi həzm problemlərinə səbəb ola biləcəyini aşkar ediblər.

Dietoloq Lara Uitson, qarpız haqqında danışarkən, "Gündə iki porsiya qarpız təhlükəsiz şəkildə istehlak edilə bilər. Bununla belə, yalnız bir qidaya əsaslanan pəhrizə riayət etmək heç vaxt sağlam seçim deyil. Qarpız detoksu kimi dəbli pəhrizlər orqanizmi ehtiyac duyduğu digər qidalardan məhrum edir" deyib.

Qarpız faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınsa da, Lara Uitson həddindən artıq istehlakın bəzi həzm problemlərinə səbəb ola biləcəyini qeyd edib. Qarpızın yüksək FODMAP tərkibi o deməkdir ki, onun həzmini çətinləşdirən müəyyən şəkərlər var. “Johns Hopkins Medicine”ə görə, aşağı FODMAP pəhrizi irritabl bağırsaq sindromu (IBS) kimi həssas həzm şərtləri olan şəxslər üçün faydalı ola bilər.

Migreni olan insanların qarpızdan uzaq durmalı olduqları da vurğulanır. Bunun səbəbi qarpızın tərkibində miqrenlərə səbəb ola bilən təbii amin turşusu olan tiramin ehtiva etməsidir. Qarpız, pendir, işlənmiş ət, fermentləşdirilmiş qidalar və bəzi antidepresan dərmanlarla spirt kimi yüksək tiraminli qidaların qəbulu qan təzyiqini artıra bilər. Çox nadir olsa da, qarpız bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Qarpız təbii olaraq şəkərlidir. Tərkibində təxminən 17 qram şəkər var ki, bu da bəzi antioksidantlarla zəngin meyvələrdəkindn çoxdur, lakin ananasdakından azdır. Buna görə də həkimlər şəkər xəstələrinə xəbərdarlıq edir ki, qarpız qəbulunu diqqətlə məhdudlaşdırsınlar. Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Cessika Plouman “The Healthy” jurnalına "Əgər hər gün yalnız qarpız yeyirsinizsə, bu problem ola bilər. Qan şəkərinə təsirini azaltmaq üçün qarpızı zülal və yağ ehtiva edən qidalarla birləşdirməyi məsləhət görürəm" deyib.

Seçilən
9
hafta.az

1Mənbələr