AZ

Kartof qızartmasının tez-tez istehlakı diabet riskini artırır

Həkimlər müəyyən ediblər ki, həftədə üç porsiyadan çox kartof qızartması yemək 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin 20 faiz artmasına gətirib çıxarır ki, bu da onun hazırlanmasının hər hansı digər formaları, o cümlədən qaynadılmış, bişmiş və ya kartof püresi üçün xarakterik deyil.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, alimlərin tapıntıları BMJ elmi jurnalında dərc olunan məqalədə dərc olunub.
“Müşahidələrimiz göstərir ki, kartof qızartmasının tez-tez istehlakı, lakin bu kök tərəvəzin digər bişirilmə növləri deyil, 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin artmasına kömək edir.
Bu onu deməyə əsas verir ki, bu cür bişmiş kartoflar sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin yenə də tam taxıllardan hazırlanan yeməklərə üstünlük verilməlidir”, - tədqiqatçılar yazır.

Harvard Universitetinin professoru Valter Uilettin rəhbərlik etdiyi bir qrup alim ABŞ-da üç böyük monitorinq layihəsi çərçivəsində toplanmış məlumatları təhlil edərkən belə qənaətə gəlib:

HPFS, NHS-I və NHS-II. Bu təşəbbüslərdə əvvəlcə şəkərli diabet, ürək xəstəliyi, damar xəstəlikləri və ya bədxassəli şişlərdən əziyyət çəkməyən 205.000-dən çox amerikalı tibb işçisi iştirak edib.

Növbəti 40 il ərzində 22.200 könüllüdə 2-ci tip diabet diaqnozu qoyuldu ki, bu da elm adamlarına Amerika klinikalarında və digər tibb müəssisələrində çalışan işçilərin pəhrizinin müxtəlif aspektlərinin insulin müqavimətinin inkişaf ehtimalına necə təsir etdiyini hərtərəfli öyrənmək imkanı verdi. Bu məlumatlara əsaslanaraq, elm adamları müxtəlif formalarda kartof istehlakının diabetin inkişaf şansına necə təsir etdiyini öyrəndilər.
Bu müşahidələr göstərdi ki, ümumiyyətlə, kartof istehlakı bu metabolik pozğunluğun inkişaf ehtimalına az təsir göstərdi - kartof yeməklərinin hər üç porsiyası üçün təxminən 5% artım. Bu artımın demək olar ki, hamısı kartof hazırlığının yalnız bir forması - kartof kartofu hesabına baş verib. Həftədə üç porsiya yemək 2-ci tip diabetin inkişaf şansının təxminən 20% artmasına səbəb oldu.
Öz növbəsində, pəhrizdə kartofu taxıl bitkilərinin bütün taxıllarından hazırlanmış yeməklərlə əvəz etmək şəkərli diabetin inkişaf riskinin 4-8% azalmasına səbəb oldu, cilalanmış ağ düyüyə keçid isə azalmağa səbəb olmadı, əksinə, belə bir metabolik pozğunluq ehtimalının bir qədər artmasına səbəb oldu. Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaltmaq istəyən xəstələr üçün pəhriz tövsiyələri hazırlanarkən bu nəzərə alınmalıdır.
 

Seçilən
41
ucnoqta.az

1Mənbələr