AZ

Hansı məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz?


Mikrodalğalı soba yeməyi yenidən qızdırmaq üçün əlverişli və sürətli bir üsuldur, lakin faydalı xüsusiyyətlərini itirməmək, toxumasını dəyişdirməmək və hətta zərərli maddələr əmələ gətirməmək üçün bəzi məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmamaq daha yaxşıdır.
Yeniavaz.com
xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya Qida Təhlükəsizliyi kafedrasının dosenti Nataliya Fomenko danışıb.
“Yumurtaları (qaynadılmış və ya qabığında) qızdırmaq olmaz.Bu içəridə buxar yığıldığı üçün partlama riski ilə bağlıdır. Qaynar suda yenidən qızdırmaq daha yaxşıdır.
Ana südünü və ya körpə qidasını yenidən qızdırmayın. Qeyri-bərabər istilik uşaq üçün təhlükəli olan “isti nöqtələr” yarada bilər. Su hamamında yenidən qızdırmaq məsləhətdir”, - Fomenko deyib.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də (ispanaq, kərəviz, kahı) yenidən qızdırılmamalıdır. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda nitratlar potensial zərərli nitrozaminlərə çevrilə bilər. Tərkibində acı bibər (çili, jalapeno) olan qidalar qızdırıldıqda kapsaisin ifraz edir ki, bu da buxarlanır və gözün və tənəffüs yollarının selikli qişasını qıcıqlandıra bilər.
“Göbələkləri mikrodalğalı sobada qızdırmaq məsləhət görülmür. Zülallar tez məhv olur və bu, həzm pozğunluğu riskinə səbəb olur. Ən yaxşısı ocaqda orta odda qızdırmaqdır. Mikrodalğalı sobalar bitki yağlarının oksidləşməsinə və faydalı xüsusiyyətlərinin itirilməsinə səbəb ola bilər: zeytun, kətan toxumu”, - ekspert əlavə edib.
Mikrodalğalı sobada balı qızdırmaq faydalı xüsusiyyətlərin itirilməsinə səbəb ola bilər. Bu onunla bağlıdır ki, qızdırılan zaman kristallar dəyişir və bal artıq şəkərlənmir. Yüksək temperaturda balın tərkibində olan fermentlər və vitaminlər ölür və bəzi araşdırmalara görə kanserogen olan hidroksimetilfurfural (HMF) əmələ gəlir. Risklərdən qaçmaq üçün balı su hamamında əritmək yaxşıdır.
Seçilən
14
1
yeniavaz.com

2Mənbələr