AZ

3 xəstəliyin bir dərmanı: Cəmi 60 qram

Gündə 60 qramdan çox badam yemək oksidləşdirici stressi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər və hüceyrələri zədələnmədən mühafizə edər, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet, xərçəng və neyrodegenerativ pozğunluqlar kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldan DNT-ni qoruya bilər.

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu alimlər Nature jurnalında yazır.

Tədqiqatlar göstərib ki, badam antioksidantlarla, o cümlədən E vitamini, polifenollar və mono doymamış yağlarla zəngindir. Bu da reaktiv oksigen növlərini (ROS) - hüceyrələrə zərər verən qeyri-sabit molekulları zərərsizləşdirməyə kömək edir. Badamın müntəzəm istehlakı bədənin antioksidan fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir, MDA və 8-OHdG kimi hüceyrə zədələnməsinin markerlərinin səviyyəsini azaldır.

Bununla belə, nəzərə almaq lazımdır ki, badamın effektivliyi dozadan və hazırlanma üsulundan asılıdır. Badamların qızardılması polifenolun tərkibini 26% azalda bilər ki, bu da xam məhsulla müqayisədə onların antioksidan xüsusiyyətlərini azaldır.

Maksimum təsirə nail olmaq üçün gündə təxminən 60 q badam istehlak etmək tövsiyə olunur ki, bu da iki böyük ovuc qoz-fınmağa bərabərdir.

Gündəlik qida rasionunuza badamın daxil edilməsi sağlamlığı qorumaq və xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün sadə və sərfəli üsul ola bilər.

Seçilən
8
31
cebheinfo.az

10Mənbələr