AZ

Parlaq dəri üçün qidalanma

Parlaq və təravətli bir dəri yalnız vanna otağında rəfdə olan qulluq qablarına aid deyil. Söhbət kiçik gündəlik seçimlərdən gedir: səhərlər nə içdiyimiz, hansı qəlyanaltı seçdiyimiz, peçenye əvəzinə meyvəyə nə qədər əlimizi uzatdığımızdır.
Düzgün qidalanma istənilən serumdan daha dərin işləyir: o, hüceyrələri qidalandırır, kollagen istehsalını dəstəkləyir və yuxusuz gecədən sonra belə dərinin təravətli görünməsinə kömək edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, gözəlliyi və gəncliyi təbii şəkildə qorumaq üçün pəhrizinizə hansı məhsulların əlavə edilməli olduğunu öyrənmək üçün İntra Klinikanın dietoloqu danışıb.
Balanslaşdırılmış pəhriz parlaqlığın əsasını təşkil edir
Görünüş birbaşa bədənin daxili vəziyyətini əks etdirir. Bədəndə müəyyən qidalar yoxdursa, ilk reaksiya verən dəridir. Buna görə də, hər yeməkdə zülalların, sağlam yağların və mürəkkəb karbohidratların balansına çalışmağa dəyər.

Proteinlər tikinti materialı kimi
Elastiklik və təravətdən məsul olan kollagen və elastin protein qidalarından gələn amin turşularından ibarətdir. Adekvat protein hüceyrələri bərpa etməyə, kiçik zədələri sağaltmağa və toxuma sıxlığını qorumağa kömək edir. Əskik olduqda dəri daha incə və solğun olur. Balıq, yumurta, paxlalılar, yağsız ətlər və tofu və ya tempeh kimi bitki əsaslı alternativlər hər gün pəhrizinizə daxil edilməlidir.

İçəridən nəmləndirmə üçün sağlam yağlar
Onlar təbii nəmləndirici kimi fəaliyyət göstərirlər: iltihabı azaldır, elastikliyi saxlayır və nəm saxlamağa kömək edir. Omeqa-3 yağ turşuları qoruyucu maneəni gücləndirir və dərini qıcıqlandırıcılara qarşı daha davamlı edir. Ən yaxşı mənbələr yağlı dəniz balıqları (somon, sardina, skumbriya), kətan və çia toxumları, qoz, avokado və sızma zeytun yağıdır.

Erkən yaşlanmadan qoruyan antioksidanlar
A, C, E vitaminləri və polifenollar hüceyrələri qırışların və solğunluğun görünüşünü sürətləndirən sərbəst radikallardan qoruyur. Elastikliyi, hətta tonunu və təbii parıltısını saxlayırlar. Gündəlik menyuya giləmeyvə, sitrus meyvələri, göyərti, bolqar bibəri, yerkökü, ispanaq və qoz-fındıq əlavə edilməlidir.

Nəmləndirmə sadə, lakin vacib bir qaydadır
Heç kimə sirr deyil ki, kifayət qədər maye qəbulu elastikliyi və təzə görünüşü qorumağa kömək edir. Saf su, bitki çayları və xiyar və ya kərəviz kimi yüksək nəmlik tərkibli tərəvəzlər hüceyrələri lazımi nəmləndirmə ilə təmin edir. Lakin qəhvə və güclü çayın sidikqovucu təsirinə görə su balansına daxil edilməməsi daha yaxşıdır.

Mikrobiom və dəri sağlamlığı
Bağırsaqların vəziyyəti necə görünməyimizə birbaşa təsir göstərir: mikrofloranın balanssızlığı iltihabı, səpgiləri və parlaqlığın itirilməsinə səbəb ola bilər. Sağlam mikrobiomu saxlamaq üçün pəhrizinizi fermentləşdirilmiş qidalarla - qatıq, kefir, kimçi, duzlu kələmlə, həmçinin faydalı bakteriyaları qidalandıran liflə zəngin qidalarla zənginləşdirməlisiniz.

Şəkər və çox işlənmiş qidaları məhdudlaşdırın
Həddindən artıq şəkər qlikasiya prosesini sürətləndirir - kollagenin məhv edilməsi, dərinin elastikliyini və sağlam rəngini itirməsinə səbəb olur. Şirniyyatların, qazlı içkilərin və fast foodların daimi istehlakı da iltihabı təhrik edir və tonu pisləşdirir. Gənc dərini qorumaq üçün ultra işlənmiş qidaları minimuma endirmək və təbii, qidalı yeməklərə üstünlük vermək vacibdir.

Fərdi yanaşma
İdeal menyu yaşa, fiziki fəaliyyət səviyyəsinə, hormonal fona, sağlamlıq vəziyyətinə və hətta mövsümə bağlıdır. Bir insana uyğun gələn digərinə təsir göstərməyə bilər. Bir qidalanma mütəxəssisi ilə məsləhətləşmə bütün fərdi amilləri nəzərə almağa və xüsusi olaraq sizin üçün işləyəcək bir pəhriz seçməyə kömək edəcəkdir.

Seçilən
4
ucnoqta.az

1Mənbələr