AZ

Kardioloqlardan xəbərdarlıq: Bu məhsul 50 yaşdan sonra infarkt və insult riskini artırır

Qaynarinfo saytından əldə olunan məlumata görə, ain.az məlumat yayır.

Ürək xəstəlikləri hələ də ən çox rast gəlinən və ən təhlükəli problemlərdən biridir. Həkimlər bildirirlər ki, riskləri azaltmaq üçün qidalanmaya, çəkiyə, fiziki aktivliyə, siqaret və alkoqoldan imtinaya diqqət yetirmək vacibdir. Ancaq təsir etmək mümkün olmayan amillər də var — məsələn, yaş. Buna görə də, nəzarət etmək mümkün olan amilləri idarə etmək çox önəmlidir, 

Qaynarinfo "Parade” nəşrinə itinadla xəbər verir ki, bu barədə Kaliforniyadan kardioloq Çen-Xan Çen qeyd edir.

Əsas risk faktorlarından biri qidalanmadır. Kardioloqların fikrincə, 50 yaşdan sonra rasionda qırmızı ət, xüsusilə də steykin miqdarını azaltmaq lazımdır.

"Steyk çoxlu doymuş yağlar ehtiva edir və xolesterinin səviyyəsini artırır”, doktor Supriti Bəhuriya izah edir. 

"Parade” nəşrinin yazdığına görə, yüksək "pis” xolesterin damarların içində lövhələrin yaranmasına səbəb olur və infarkt və insult riskini yüksəldir.

"Steyk həmçinin orqanizmdə iltihabı gücləndirə bilər ki, bu da ürək xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riskini artırır”, deyə doktor Çen bildirib. 

Bundan başqa, yağlı ət parçaları çəki artımına gətirib çıxarır, bu da ürəyə əlavə yük salır.

Doktor Bəhuriya vurğulayır ki, yaş artdıqca daha çox rast gəlinən patologiyalar bunlardır: işemik ürək xəstəliyi, hipertoniyа, ürək çatışmazlığı, qulaqcıq fibrilasiyası, miokard infarktı.

Doktor Çenin sözlərinə görə, balığa (məsələn, qızılbalıq), eləcə də bitki mənşəli zülal mənbələrinə - paxlalılara, mərciyə, qoz-fındığa üstünlük vermək lazımdır. Bu qidalar doymuş yağ ehtiva etmir və liflə zəngindir.

Amma steyki tamamilə qadağan etmək də lazım deyil. "Bəzən, xüsusi hallarda onu yemək olar, amma gündəlik rasionun bir hissəsi olmamalıdır”, deyə doktor Bəhuriya əlavə edir.

Bu məqalə göstərir ki, yaş artdıqca qidalanmanın ürək-damar sağlamlığında rolu daha da vacibləşir. Əsas tövsiyə - qırmızı ət (xüsusilə steyk) istehlakını azaltmaq, bunun əvəzində balıq və bitki mənşəli zülallara üstünlük verməkdir. Beləliklə, söhbət tam qadağadan yox, balanslı yanaşmadan gedir.

Alpər

Hadisənin gedişatını izləmək üçün ain.az saytında ən son yeniliklərə baxın.

Seçilən
8
qaynarinfo.az

1Mənbələr