AZ

Saç tökülməsinə səbəb ola biləcək iki növ içki

Şəkərli sərinləşdirici içkilər və spirtin müntəzəm istifadəsi saç tökülmə riskini artırır, tərkibində dəmir və D vitamini olan qidalar isə keçəlləşmədən qoruyur.

Editor.az xəbər verir ki, bu barədə Qidalanma və Sağlamlıq (NutritHealth) jurnalında dərc edilən araşdırmada yazılıb.

Alimlər bu qənaətə əvvəllər dərc olunmuş 17 elmi məqalənin meta-analizini apararaq gəliblər. ABŞ, Avropa və Asiyadan olan 61,332 nəfərin sağlamlıq və pəhriz xüsusiyyətləri qiymətləndirilib. İştirakçıların 97 faizi qadınlar idi.

Təhlil göstərib ki, yüksək pəhriz D vitamini və dəmir səviyyələri alopesiya riskinin aşağı olması və effektiv saç artımı ilə əlaqələndirilir. Əksinə, alkoqol və şəkərli içkilərin istehlakı saç tökülməsi və vaxtından əvvəl ağarmanın daha yüksək nisbətləri ilə əlaqələndirilib.

Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, soya məhsulları və brokoli və kələm kimi xaç ağacı tərəvəzləri istehlak etmək saç tökülməsini azaldır.

Müəlliflər vurğulayıblar ki, bunlar birbaşa səbəb-nəticə əlaqələri deyil, assosiasiyalardır, çünki tədqiqatların əksəriyyəti müşahidə xarakteri daşıyır və qidalanma və saç vəziyyətini qiymətləndirmək üçün müxtəlif üsullardan istifadə edir.

Bununla belə, ekspertlər hesab edir ki, əgər siz saç tökülməsi ilə üzləşirsinizsə, D vitamini və ferritin səviyyənizi yoxlamaq, çatışmazlıqları aradan qaldırmaq və şəkərli içkilər və spirt qəbulunu məhdudlaşdırmaq lazımdır. Onlar inanırlar ki, bu yanaşma əsas dermatoloji müalicə ilə birlikdə sağlam saçları dəstəkləmək üçün sadə və sərfəli strategiya ola bilər.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

Seçilən
3
editor.az

1Mənbələr