AZ

Balığı Təhlükəsiz saxlamağın 5 qızıl qaydası

Balığın təhlükəsiz saxlanması sağlamlığınız üçün çox vacibdir, çünki düzgün saxlanmadıqda balıq qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

 E-saglam.az xəbər verir ki, balığı təhlükəsiz saxlamaq üçün aşağıdakı qaydalara riayət etmək kifayətdir:

 Alarkən diqqət edin:

Balığın gözləri şəffaf və parlaq olmalıdır, bulanıq və ya çuxurlu olmamalıdır.

Qoxusu dəniz qoxusuna bənzər olmalıdır, turş və ya xoşagəlməz qoxu olmamalıdır.

Qılafı və dərisi parlaq, sümüyü sərt olmalıdır.

 Soyuducuda saxlama:

Çiy balıq 0–4°C temperaturda saxlanmalıdır.

Ən yaxşı üsul: balığı süzülmüş buz üzərində və ya hava keçirməyən qabda saxlayın.

Soyuducuda çiy balıq 1–2 gün saxlanıla bilər.

Dondurucuda saxlama:

Balığı dərhal dondurun, xüsusən çiydirsə və 1-2 gündən çox saxlamalı olacaqsınızsa.

Hava keçirməyən paketdə və ya dondurucu torbasında saxlayın.

Balıq növünə görə dondurucuda 2–6 ay arasında keyfiyyətini itirmədən qala bilər:

Yağlı balıqlar (losos, skumbriya): 2-3 ay

Ağ ət balıqları (morina, qızılbalıq): 6 aya qədər

Hazırlayarkən:

Balığı hazırlamadan əvvəl yuyun və təmiz kəsici taxta istifadə edin.

Çiy və bişmiş balığı ayrı saxlayın, çarpaz çirklənmənin qarşısını alın.

 Qoxu və görünüşə baxın:

Qoxusu dəyişibsə və ya yapışqan, sümüksüz, parlaq olmayan bir səth varsa, balığı istifadə etməyin.

Tərcümə: Nəzrin Abbas

E-saglam.az

Seçilən
14
e-saglam.az

1Mənbələr