Lent az saytından verilən məlumata əsasən, ain.az məlumatı açıqlayır.
Boranı yalnız payızın simvolu deyil, həm də sağlamlıq üçün əsl fayda mənbəyidir. Bu tərəvəzi hər gün yemək immuniteti gücləndirə, ürəyi qorumağa və hətta yuxunu yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Lent.az boranının 5 faydasını təqdim edir:
Gözlər üçün faydalıdır
Orqanizm boranıdakı beta-karotini A vitamininə çevirir. A vitamini antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır.
Bu qida maddəsi hüceyrələri zədələnmədən qoruyur və yaşla əlaqəli göz xəstəliklərinin makula degenerasiyası və katarakta riskini azaltmağa kömək edə bilər.
İmmunitetin dəstəklənməsi
Boranıdakı beta-karotin immun sistemini və digər vacib funksiyaları dəstəkləyən güclü qida maddəsidir. Boranıda olan A, C və E vitaminləri bağırsaq selikli qişasını qorumağa kömək edə bilər, bu da öz növbəsində mikrobların və infeksiyaların qarşısını almağa imkan verir. Kifayət qədər lif qəbul etmək bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir edir və immun sistemini gücləndirir.
Ürək sağlamlığı
Boranı kalium, kalsium və maqneziumla zəngindir. Bu minerallar qan təzyiqini tənzimləməyə və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Bu qida maddələri həmçinin qanda şəkərin səviyyəsini normada saxlamağa və yüksək təzyiqin qarşısını almağa yönəlib. Boranı yemək ürək xəstəlikləri, ürək çatışmazlığı, insult və digər problemlərin riskini azalda bilər.
Həzm prosesinin yaxşılaşması
Həzm sistemi üçün lif çox vacibdir bağırsağın normal işləməsi və faydalı bakteriyaların balansını qorumaq üçün. Bir stəkan konservləşdirilmiş boranı gündəlik lif normasının təxminən üçdə birini təmin edir. Boranının qabığında olan maddələr də bağırsaqda faydalı bakteriyaları dəstəkləyə bilər.
Dərinin vəziyyəti yaxşılaşır
Boranıdakı C, E və A vitaminləri dəri sağlamlığı üçün vacibdir. A vitamini dərini günəşin zədələyici təsirindən qoruya və onun teksturasını yaxşılaşdıra bilər. C və E vitaminləri isə dəriyə qulluq vasitələrində antioksidant təsirləri ilə tanınır.
Kimlərə boranı yemək olmaz?
Əksər sağlam böyüklər boranını təhlükəsiz şəkildə yeyə bilər. Lakin ilk dəfə sınayırsınızsa, aşağıdakıları nəzərə almaq lazımdır: Allergik reaksiya: qida allergiyası olan insanlar boranı yedikdən sonra mədə-bağırsaq narahatlıqları və ya səpki ilə qarşılaşa bilərlər.
Həzm: boranıda lif çox olduğu üçün bəzi insanlarda qarında köp yarada bilər.
Dərmanlarla qarşılıqlı təsir: boranıdakı bəzi qida maddələri dərmanların orqanizmdə sorulmasına və ya xaric olunmasına təsir göstərə bilər.
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.