AZ

Virus və bakteriyaların məhv olması üçün əti necə bişirək? - AQTA

Bakı. Trend:

Ətin bişirilmə temperaturu virus və bakteriyaların məhv olmasınıtəmin edir.

Trendxəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyiməlumat yayıb.

Bildirilib ki, ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytarnəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir:

"Heyvan kəsimindən əldə olunan ət və ət məhsullarının insanistehlakı üçün təqdim olunması prosesi dövlət baytarlıq nəzarətiilə həyata keçirilir.

Belə ki, kəsimə cəlb olunan iri və ya xırdabuynuzlu heyvanlarbaytarlıq mütəxəssisi tərəfindən kliniki baxışdan keçirilərək,termometriya olunur və onların kəsimi barədə qərara gəlinir.Kəsimdən sonra heyvan cəmdəyi və daxili orqanlarınbaytarlıq-sanitariya ekspertizası həyata keçirilməklə ekspertizaaktı tərtib olunur. İstehlak üçün təhlükəsiz olan ət və ətməhsullarının realizasiyası üçün müvafiq müşayiətedici baytarlıqsənədləri (baytarlıq arayışı və ya baytarlıq şəhadətnaməsi) təqdimedilir.

Məlumat üçün bildiririk ki, baytarlıq mütəxəssisi tərəfindənheyvanların ümumi kliniki vəziyyəti, kəsimdən sonra ət və ətməhsullarının baytarlıq-sanitariya ekspertizası, o cümlədənlaboratoriya müayinə nəticələri nəzərə alınmaqla, ət məhsulununistehlakı barədə qərara gəlinir. Bir qayda olaraq insan sağlamlığıilə bağlı risklər mövcud olan bütün hallarda ət məhsullarınındövriyyəsinə yol verilmir.
Nəzərə almaq lazımdır ki, insanlar tərəfindən ətin çiy və yayarımbişmiş halda istehlak olunması yolverilməzdir. Belə ki, ətinbişirilmə temperaturu virus və bakteriya mənşəli infeksiyalarınməhv olmasını təmin etdiyindən, yaxşı bişirilmiş ət və ətməhsullarının istehlak edilməsi insan sağlamlığı üçün təhlükəsizhesab olunur".

Məqalədə:
Seçilən
44
10
az.trend.az

10Mənbələr