Yemək zamanı şirələr, şirin içkilər və şəkərli qazlı içkilər içmək çox məqsədəuyğun deyil, çünki bu, bir sıra xoşagəlməz sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər...
Poliqon xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya müsahibəsində diyetoloq Nadejda Litvinova-Qrazion deyib.
Birincisi, o qeyd edir ki, həzm problemləri riski var. Şirələrdə və şəkərli sodalarda olan turşular, xüsusilə qida ilə birləşdirildikdə, mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər:
"Şirələr və qazlı içkilər çox vaxt çoxlu sadə şəkərlərdən ibarətdir ki, bu da onların sürətlə sorulmasına imkan verir və qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində mədəaltı vəzinin yükünü artırır. Qlükoza tolerantlığı və ya şəkərli diabeti olan insanlar üçün bu yanaşma xüsusilə əlverişsizdir".
Bundan əlavə, onun fikrincə, şəkərli içkilər sadəcə kaloridir: onlar enerji verir, lakin qida dəyəri demək olar ki, yoxdur (xüsusilə, tərkibində lif yoxdur). Bu kalorilər tez-tez diqqətdən kənarda qalır, lakin sonradan gündəlik kalori artıqlığına və artıq çəki artımına səbəb olur.
Bundan əlavə, şəkərli içkilər diş sağlamlığına mənfi təsir göstərir və diş minasının məhvinə səbəb olur:
"Uzun müddətdə şəkərli içkilərin müntəzəm istehlakı piylənmə, metabolik sindrom, 2-ci tip şəkərli diabet və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir", deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Şirin içkilərə alternativ olaraq o, adi içmə rejiminə suyu (mineral, o cümlədən qazlı su əlavəsiz) və ya şəkərsiz bitki mənşəli və ya ətirli çayı daxil etməyi tövsiyə edib.
Poliqon.info