AZ

Hər gün bir kasa qatıq və bir stəkan kefir -Diyetoloq məsləhəti


Zəifləmiş immunitet sisteminin ən böyük səbəblərindən biri bağırsaq florasındakı balanssızlıqdır.

Medicina.az xəbər verir ki, Başakşehir Çam və Sakura Şəhər Xəstəxanasının diyetoloqu Betül Karaöz güclü immunitet sisteminin sirrinin bağırsaqlarda başladığını bildirib.



O, tənəffüs yolları infeksiyalarının artdığı bu günlərdə bağırsaq sağlamlığı haqqında vacib məlumatlar verib:

"Bağırsaq bədənin ikinci beyni və immun sisteminin təməl daşıdır. Elmi araşdırmalar göstərir ki, immun hüceyrələrinin təxminən 70 faizi bağırsaqda yerləşir. Buna görə də, güclü bir immunitet sistemi istəyiriksə, əvvəlcə bağırsaq floramızı tarazlaşdırmalıyıq. Balanssız qidalanma, stress, qeyri-kafi yuxu, emal olunmuş qidalar və antibiotik istifadəsi bağırsaq floramızı asanlıqla poza bilər."


Həkim izah edib ki, alma, nar, heyva, balqabaq, brokoli, gül kələmi və ispanaq kimi qidalar həm vitaminlər, həm də antioksidanlarla zəngindir:

"Meyvə və tərəvəzlər, xüsusən də C vitamini ehtiva edənlər immuniteti dəstəkləyir, liflə zəngin olanlar isə həzmi tənzimləyir. Buna görə də, təzə meyvə şirələri əvəzinə meyvələri istehlak etməliyik.

Qoz-fındıq tərkibindəki sağlam yağlar sayəsində ürək və beyin sağlamlığını qoruyur. Bundan əlavə, zülal, yağ və lif kombinasiyası uzunmüddətli toxluq hissi verir.

Payızda gün işığının azalması D vitamini çatışmazlığını da gətirir. D vitamini çatışmazlığı bədənin infeksiyalara qarşı müqavimətini azaldır və xroniki yorğunluq və depressiya riskini artırır. Lazım olduqda həkim nəzarəti altında əlavələr qəbul etmək bu dövrdə faydalı ola bilər".



Diyetoloq Karaöz aşağıdakı məsləhətləri verib:

"Turşu, qatıq, kefir və boza kimi fermentləşdirilmiş məhsullar bağırsaq florası üçün faydalı olan probiotik bakteriyalarla zəngindir. Bu bakteriyalar həzmi asanlaşdırır, toksinləri azaldır və bədənin immun sistemini gücləndirir. Hər gün bir kasa qatıq, bir stəkan kefir istehlak etmək, xüsusən də payız və qış mövsümlərində böyük fərq yaradır.

Probiotiklərin bağırsaqlarda işləməsi üçün onlara soğan, sarımsaq, banan, yulaf, tam taxıl, ənginar və qulançar kimi prebiotiklərlə zəngin qidalar lazımdır.

Bağırsaq sağlamlığı üçün gündəlik kifayət qədər lif qəbulu həm immunitetin, həm də ümumi metabolik tarazlığın qorunmasında əsas rol oynayır. Noxud, mərcimək və lobya kimi paxlalılar həm bitki mənşəli zülal, həm də liflə zəngindir".

Mütəxəssis həmçinin qeyd edib ki, son illərdə aparılan elmi tədqiqatlar bağırsaq sağlamlığı ilə əhval-ruhiyyə arasında birbaşa əlaqəni ortaya qoyub:

""Bağırsaq-beyin oxu" adlanan bu əlaqə xətti stress, narahatlıq və depressiya ilə əlaqəli hormonlara da təsir göstərir. Beləliklə, xoşbəxt olmaq üçün sağlam həzm sisteminə ehtiyacımız var", - deyə Karaöz bildirib.

Aygün
Medicina.az



Seçilən
39
1
medicina.az

2Mənbələr