AZ

Tava niyə yapışır? Şeflərin illərdir istifadə etdiyi sadə üsul açıqlandı

Milli.az saytından verilən məlumata əsasən, ain.az məlumatı açıqlayır.

Mətbəxdə ən əsəbi vəziyyətlərdən biri diqqətlə hazırlanan yeməyin tavaya yapışmasıdır. Xüsusilə yumurta, balıq və ya krep kimi həssas qidalar bişirilərkən tavanın səthinə yapışması həm görünüşü, həm də dadı korlayır. Lakin peşəkar aşpazların illərdir tətbiq etdiyi sadə bir üsulla bu problemin qarşısını almaq mümkündür.

Milli.Az xəbər verir ki, tavanın yapışmasının ən böyük səbəbi, yağın və qidanın tava kifayət qədər qızmadan əlavə olunmasıdır. Soyuq tavada yağ qeyri-bərabər yayılır və səthdəki mikroskopik boşluqlara dolaraq qidanın oraya ilişməsinə səbəb olur.

Şeflərin "su damcısı testi"

Aşpazlar tavanın hazır olub-olmadığını yoxlamaq üçün sadə bir test tətbiq edir:

Tava ocağa qoyulub bir neçə saniyə qızdırılır.

Üzərinə bir neçə damla su səpilir.

Əgər su damcıları tavada "muncuq kimi" gəzir və sürüşürsə, deməli tava lazımi temperatura çatıb.

Bu andan sonra yağı əlavə edib qidanı yerləşdirmək yapışmanın qarşısını alır.

Yağın seçimi də önəmlidir

Müxtəlif yağların yanma temperaturu fərqlidir. Məsələn:

Kərə yağı aşağı istilikdə tez yanır və yapışma yarada bilər.

Yüksək istiliyə dözümlü yağlardan istifadə etmək daha yaxşı nəticə verir.

Şeflər çox vaxt tavanı nazik yağ qatı ilə örtüb artıq yağı salfetlə silirlər. Bu nazik təbəqə tavada qoruyucu səth yaradır.

Tavanın növü də təsir edir

Paslanmaz polad tava orta temperaturda tədricən qızdırılmalıdır ki, səthdə istilik bərabər paylansın.

Keramika tavalar da düzgün istilik paylananda yapışmanı azaldır.

Qida soyuq tavaya qoyulduqda su buraxır və bu, proteinin səthə yapışmasına səbəb olur. Tava kifayət qədər isti olduqda isə qida ilə tava arasında nazik buxar təbəqəsi yaranır və bu, yapışmanın qarşısını alır.Lalə Qüdrətova

Milli.Az

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün ain.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.

Seçilən
25
1
news.milli.az

2Mənbələr