AZ

Düyü və makaron şirniyyatlardan daha zərərlidir



Ən çox qarnir kimi istifadə etdiyimiz düyü və makaron sağlamlıq riskləri baxımından şirniyyatlarla müqayisə edilə bilər. Rafinə edilmiş dənli bitkilər qanda şəkər və yağ miqdarını artırır ki, bu da qan damarlarının tıxanmasına səbəb ola bilər.

“Medicina” xəbər verir ki, İranlı tədqiqatçılar bu nəticəyə gəliblər. Asiya ölkələrində çox populyar olan ağ düyünün istehlakı ürəyə konfet istehlak etmək qədər zərərlidir. Tədqiqatçılar çoxlu rafinə edilmiş dənli bitkilər istehlak edən insanlarda ürək-damar xəstəlikləri riskini araşdırıb.

Emal edilmiş rafinə edilmiş dənli bitkilərin qanda triqliseridlər kimi tanınan yağların yığılmasına səbəb olma ehtimalı daha yüksəkdir. Bunlar qan damarlarını tıxaya və hətta orta yaşda belə koroner ürək xəstəliyi riskini artıra bilər.


Tədqiqatçıların fikrincə, təmizlənmiş dənli bitkilərin vurduğu zərər çoxlu şirniyyat yeməyin vurduğu zərərlə müqayisə edilə bilər. Bu şirniyyatlar sağlamlığımıza zərərli olan şəkər və yağlarla zəngindir.

Təmizlənmiş dənli bitkilər lif çatışmazlığı səbəbindən bədən tərəfindən daha tez parçalanır. Bu, yeməkdən sonra qan şəkəri səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb olur. Uzun müddətli yüksək şəkər səviyyəsi ürəyi idarə edən qan damarlarına və sinirlərə zərər verir. Bu, həmçinin arterial divarlarda trombotik lövhələrin əmələ gəlməsinə kömək edir.


Aygün Musayeva


Seçilən
21
1
medicina.az

2Mənbələr