...Xurma zəngin qida mənbəyidir, lakin hər kəs onun sağlamlıq üçün faydalarını bilmir.
SİA xəbər verir ki, Prevention jurnalına görə, diyetoloq Emi Devis xurmanın sağlamlıq üçün faydalarını və pəhrizinizə əlavə etməyə dəyər olub-olmadığını izah edir.Xurmanın sağlamlıq üçün faydaları
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin məlumatına görə, beş orta ölçülü xurma tərkibində:
277 kalori;
2 q protein;
0 q yağ;
75 q karbohidrat;
7 q lif var.
Xurma həmçinin vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinə görə, bunlara aşağıdakılar daxildir:
-64 milliqram (mq) kalsium (tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 6 faizi);
-54 mq maqnezium (tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 17 faizii);
-696 mq kalium (tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 27 faizi);
-1,61 mq niasin (tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 12 faizi).
Xurma ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər…
...Xurma maqnezium, kalium və liflə zəngindir və bu da qan damarlarını rahatlatmaqla və natrium səviyyəsini normallaşdırmaqla sağlam qan təzyiqini qorumağa kömək edir, - diyetoloq Mişel Rutenşteyn bildirib.
Tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik xurma yemək ümumi xolesterolu və LDL (pis) xolesterolu azaltmağa kömək edə bilər.
Xurma iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir...
Rutenşteyn qeyd edib ki, "Xurma həmçinin iltihabı azaltmağa, sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa və qan damarlarını oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edən flavonoidlər, karotenoidlər və fenolik turşular da daxil olmaqla antioksidantlarla zəngindir." Tədqiqatlara görə, xüsusilə fenolik turşular yüksək təzyiq, metabolik pozğunluqlar və neyrodegenerativ xəstəliklər kimi xəstəliklərin inkişafı ilə əlaqəli fermentlərin fəaliyyətini bloklaya bilər.
Qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb olmur
Yüksək karbohidrat və şəkər tərkibinə baxmayaraq, tədqiqatlar göstərir ki, xurma digər yüksək şəkərli qidalar qədər qan şəkəri səviyyəsini qaldırmır.
Əslində, tədqiqatlara görə, onlar hətta onu aşağı salmağa kömək edə bilərlər.
Devis qeyd edib ki, bu, əsasən xurmanın aşağı qlisemik indeksi ilə bağlıdır, yəni onlar yavaş həzm olunur və adətən qan şəkərində kəskin kəskin artımlara səbəb olmur.
Nazlı Almuradova