Səhər yeməyini atlamaq arterial təzyiqin artmasına səbəb ola bilər. Ekspertlər qeyd edirlər ki, səhər yeməyinin olmaması stres hormonlarına və maddələr mübadiləsinə təsir edir, bu da ürək və damar sisteminin işinə mənfi təsir göstərə bilər.
Tədqiqatlar göstərir ki, səhər yeməyini atlamaq yetkin insanlarda təzyiqi orta səviyyədə yüksəldə və C-reaktiv protein kimi iltihab göstəricilərinin artmasına səbəb ola bilər. Xroniki iltihab damarların zədələnməsinə və hipertoniya riskinin artmasına gətirib çıxara bilər.
AzPost xəbər verir ki, səhər yeməyini atlamaq həmçinin daha güclü aclıq hissi və günün sonrakı saatlarında həddindən artıq yeməyə səbəb olur. Bu zaman qan şəkəri düşür və bədən tez-tez yüksək kalorili, az qidalı qidaya meyl edir.
Səhər yeməyi vacib mineralların — kalium, maqnezium və kalsium kimi maddələrin qəbulu üçün əla fürsətdir ki, bunlar qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir.
Mütəxəssislər balanslı səhər yeməyinə üstünlük verməyi tövsiyə edirlər: zülal, faydalı yağlar, lif və kaliumla zəngin məhsullar təzyiqi sabit saxlamağa və gün boyu qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa kömək edir.
Faydalı səhər yeməyi nümunələri:
Meyvə, qoz-fındıq və darçınla yulaf ezməsi
Tofu və ispanaqla hazırlanmış skrembl
Tam buğda çörəyi, avokado və poşe yumurta ilə
İspanaq, banan, giləmeyvə və kətan toxumundan hazırlanmış smuzi
Həmçinin səhər diqqət edilməli digər faktorlar: yüksək natriumlu səhər yeməkləri və qeyri-müntəzəm yuxu qan təzyiqinin yüksəlməsinə və ürək-damar xəstəlikləri riskinə təsir göstərə bilər.