Darçın illərdir çox məşhur olan isti və şirin bir ədviyyatdır. Lakin onun haradan gəldiyi sualına az adam cavab verə bilər...
Poliqon IFL Science portalına istinadən xəbər verir ki, əsl darçın Cinnamomum verum və ya Cinnamomum zeylanicum adlı bir ağac növündən gəlir. Bu, Cənubi Asiyada Şri-Lanka adasında bitən dəfnə ailəsindən olan həmişəyaşıl bir ağacdır.
Siz tez-tez onun Seylon darçın adlandırıldığını eşidə bilərsiniz. Britaniya müstəmləkə hakimiyyəti dövründə Şri-Lanka belə adlandırılıb. Bu adı 1972-ci ilə qədər daşıyıb.
"Daha sonra bu növ Cənubi və Cənub-Şərqi Asiyanın digər hissələrinə, eləcə də iqliminin eyni dərəcədə mülayim və ağacın böyüməsi üçün əlverişli olduğu Cənubi Amerikanın bəzi hissələrinə gətirildi", deyə müəlliflər əlavə edirlər.
Bu ədviyyatın istehsalı uzun bir prosesdir. Əvvəlcə işçilər iki ildən beş ilə qədər olan ağacları kol kimi böyümələrini təşviq etmək üçün budayırlar. Bundan sonra yeni tumurcuqlar yığılır və xarici qabıqları soyulur. Və əyləncə burada başlayır.
Daxili qabıq cilalanır, dartılır, təbəqələrə bölünür və əllə çubuqlara bükülür, sonra isə kəsilir və qurudulur. Xırtıldayan və tamamilə quruduqdan sonra qalınlığına və keyfiyyətinə görə çeşidlənir. Alba çubuqları son dərəcə nazik olduqları üçün ən qiymətlisidir. Daha aşağı keyfiyyətli çubuqlar tez-tez üyüdülmüş darçın hazırlamaq üçün üyüdülür.
"Zərif, incə ətri ilə hörmət edilən əsl darçın uzun müddətdir ki, yüksək qiymətləndirilir. O, ilk dəfə Avropaya Asiyadan İpək Yolu boyunca Venesiya və Genuya tacirləri tərəfindən gətirilmiş və Qərbi Avropadakı alıcılara çatana qədər qiyməti 100 dəfədən çox artmışdı. Darçın kimi ədviyyatlara yüksək tələbat XV və XVI əsrlərdə Böyük Coğrafi Kəşflər Dövrünün inkişafına töhfə verən qüvvələrdən biri idi", deyə məqalədə bildirilir.
Hər hansı bahalı məhsulda tez-tez baş verdiyi kimi, daha ucuz alternativlər tapılıb. Çin darçını və ya saxta darçın kimi tanınan kassiya haqqında eşitmisinizmi? Bu ədviyyat həmçinin eyni cinsdən olan C. cassia adlanan ağacın qabığından hazırlanır. C. burmanni (İndoneziya darçını və ya Padang kassiyası) və C. loureiroi (Saigon darçını) da var.
Onlar orijinal C. verum ilə dad baxımından çox oxşardırlar. Lakin təcrübəli aşpazlar bilirlər ki, onların hamısının dad profilləri bir az fərqlidir. Ən fərqli olan qoxusudur - əsl darçında daha incə və mülayim olur və dərhal reseptorlara təsir etmir.
Çox güman ki, "alternativ" darçın ədviyyat qutusundadır. Müəlliflər dünyanın bəzi yerlərində etiketləmə qanunlarının zəif olduğunu qeyd edirlər. Buna görə də tez-tez "saxta darçın"la qarışdırılmış və ya hətta tamamilə onunla əvəz edilmiş guya "əsl darçın"a rast gələ bilərsiniz.
Darçın yeməklərə misilsiz bir dad verməklə yanaşı, həm də faydalıdır. Deyilənə görə, onun qadın sağlamlığı üçün xüsusilə faydalıdır. Mütəxəssislər deyirlər ki, bu ədviyyat reproduktiv hüceyrələri zədələnmədən qoruyur.
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, darçında olan birləşmələr ürəyi qoruya bilər. Həmçinin antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir.
Poliqon.info