AZ

Bu qidalar xərçəngə tutulma riskini artırır

Onkoloq Vladimir İvaşkov xərçəng xəstəliyinin riskini artıran qida məhsullarının siyahısını dərc edib.

Publika.az xəbər verir ki, həkim özünün "Telegram" kanalında onları üç kateqoriyaya bölüb - hansı məhsulları müntəzəm qəbul etmək olar, hansını daha az almaq tövsiyə olunur və hansından tamamilə imtina etmək lazımdır.

İvaşkov dietadan tamamilə kolbasa, sosiska, bekon, hisə verilmiş məhsullar, konservləşdirilmiş ət, hazır səhər yeməkləri, dondurulmuş pizza, yarımfabrikatlar, naqgets və mürəkkəb tərkibli sousları çıxarmağı tövsiyə edir. O, xatırladıb ki, istənilən spirtli içki yeddi növ xərçəng riskini artırır. Çipslər, krakerlər və əlavəli qəlyanaltılar da zərərli məhsullar sırasına daxildir.

Bununla yanaşı, onkoloq qırmızı ətin istehlakını həftədə 350 qramdan çox olmamaq şərti ilə azaltmağı tövsiyə edir. O qeyd edib ki, alkoqolsuz şərab, qatıq və şirin pendirlər yüksək şəkər tərkibli olduğundan ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Seçilən
30
4
publika.az

5Mənbələr