Avokado və qoz idrak funksiyası ilə əlaqəli vacib qida maddələrini ehtiva edir, lakin onlar beyni müxtəlif yollarla dəstəkləyir. Bununla belə, qozun beyində iltihabı azaltdığına və idrak geriləməsindən qoruduğuna dair daha inandırıcı dəlillər var...
Poliqon xəbər verir ki, bu barədə verywell health məlumat yayıb.
Avokado beyin quruluşunu və funksiyasını dəstəkləyə bilər?
Avokado sağlam yağlar və antioksidan birləşmələr sayəsində beyin quruluşunu və funksiyasını dəstəklədiyi sübut edilmiş bir neçə qida maddəsinə malikdir.
"Avokadolar tək doymamış yağlar, lif və xüsusilə beyin toxumasında toplanan və yaddaşı, emal sürətini və diqqəti yaxşılaşdırmağa kömək edən karotenoid olan lütein ehtiva edir", deyə qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq və "The Beast Dietitian"ın qurucusu Taiyiba Mughal bildirib.
"Meyvə həmçinin beyin hüceyrələrini sərbəst radikal zərərindən qorumağa kömək edən bədənin əsas antioksidantı olan qlutaron ehtiva edir", deyə "The Supplement Dietitian"ın qeydiyyatdan keçmiş diyetoloqu Karen Todd qeyd edib.
Bir araşdırmada, üç ay ərzində hər gün avokado yeyən artıq çəkili və piylənmiş yetkinlərdə lutein səviyyəsinin artması və diqqətin yaxşılaşması müşahidə olunub.
Qoz beyində iltihabı azaltmağa kömək edir
Qozların, xüsusən də yaşlandıqca, idrak sağlamlığına təsirini dəstəkləyən ən güclü və ən ardıcıl tədqiqatlardan bəziləri var.
"Qozlarda alfa-linolen turşusu, çox doymamış yağlar, polifenollar və iltihabı və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən digər antioksidantlar var - bu da idrakın azalmasına səbəb olan iki əsas amildir", deyə Mughal əlavə edib.
Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, qozun müntəzəm istehlakı yaddaşı, koordinasiyanı yaxşılaşdırır və demensiya və Parkinson xəstəliyi və insult kimi digər beyin xəstəlikləri riskini azaldır.
Qoz beyin sağlamlığı üçün avokadodan daha yaxşı ola bilər
Hər iki qida faydalı olsa da, hər iki qida mütəxəssisi insanlar üzərində aparılan tədqiqatların nəticələrini nəzərə alsaq, qozun hazırda üstünlüyə malik olduğunu bildirib.
"Tədqiqat baxımından qozun koqnitiv yaşlanmadan qorunmaq, neyroiltihabı azaltmaq və yüngül koqnitiv pozğunluq riski altında olan şəxsləri dəstəkləmək üçün ən ardıcıl və uzunmüddətli dəlilləri var. Beləliklə, tədqiqatın gücü baxımından qozun bir qədər üstünlüyü var", deyə Muqal izah edib.
Lakin avokadoların hələ də bir çox faydası var. Todd deyir ki, tək doymamış yağlar, folat, lütein və qlütationun kombinasiyası beyin quruluşunu, qan dövranını və antioksidan müdafiəsini dəstəkləyən daha geniş qida maddəsi təmin edir.
Bu faydalara nail olmaq üçün nə qədər yemək lazımdır?
Diyetoloqlar gündə bir ovuc qoz yeməyi məsləhət görürlər.
Bu arada, tədqiqatlar göstərir ki, gündə bir avokado yemək lutein səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra və üç ay ərzində diqqəti və yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Todd əlavə edib ki, təxminən yarım avokado yemək əksər insanlar üçün beyni dəstəkləyən qida maddələrinin əhəmiyyətli bir dozasını təmin edir. Lakin ardıcıllıq gündəlik limitdən daha vacibdir.
"Mən adətən müştəriləri bəyəndikləri və müntəzəm olaraq riayət edə biləcəkləri bir seçim seçməyə təşviq edirəm, çünki ardıcıllıq beyin sağlamlığı üçün ən vacib şeydir", deyə Mughal bildirib.
Poliqon.info