Saqqızın uzun müddət çeynəməsi plomblara və taclara təsir göstərir, onların ömrünü qısaldır və həmçinin mədənin astarını qıcıqlandıran lazımsız mədə turşusu istehsalına səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Yekaterina Kaşux məlumat verib.
Saqqızın uzun müddət çeynəməsi çeynəmə əzələlərinə vəçənə-çənə oynağına yük yaradır.
"Bu, əzələ yorğunluğuna, spazmlara, çənə ağrısına, baş ağrılarına və nəticədə hətta ağzın açılmasında problemlərə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, plomblara, taclara və ya vinirlərə daimi mexaniki stress onların ömrünü qısalda bilər".
Mədənin astar hissəsi də çeynəməyə qarşı fizioloji reaksiya səbəbindən zədələnə bilər. Çox çənə fəaliyyəti mədə şirəsinin refleks istehsalını tətikləyir və heç bir qida daxil olmadığı üçün xlorid turşusu boş mədənin divarlarına hücum edir.
Əgər uzun müddət şəkər tərkibli saqqızı çeynəsəniz, çürümə riskini artırırsınız.
Saqqıza qarşı digər bir arqument mikroplastik qəbul riskidir (saqqızdakı sintetik polimerlər mexaniki stimullaşdırma zamanı tədricən mikroskopik hissəciklər buraxır). Lakin mikroplastiklərin toxuma necə təsir edə biləcəyi hələ də öyrənilir.
Aygün Musayeva