Qan damarlarını güclü və elastik saxlamaq üçün pis vərdişlərdən imtina etmək, fiziki cəhətdən aktiv olmaq və balanslı qidalanmaq vacibdir.
NOCOMMENT.az bildirir ki, bu barədə SM-Clinic kardioloqu Polina Savina izah edir.
O, Lenta.ru ilə ürək-damar sistemi üçün hansı qidaların ən yaxşı olduğu barədə danışıb.
Həkim qeyd edib ki, damar divarlarının elastikliyini qorumaq üçün müntəzəm olaraq C vitamini və rutinə zəngin qidalar qəbul etmək lazımdır. Kardioloq bunların arasında sitrus meyvələri, itburnu, qara qarağat, dəniz itburnu, kivi, bolqar bibəri, qarabaşaq yarması və göyərtiləri (cəfəri, ispanaq, şüyüd və ya keşniş) qeyd edib.
Savina həmçinin tərkibində “pis” xolesterolun (LDL) oksidləşməsinin və arteriya divarlarında çökməsinin qarşısını alan güclü bir antioksidan olan E vitamini olan qidaların da daxil edilməsini tövsiyə etdi. Həkim ən yaxşı seçimlər kimi zeytun, kətan toxumu və günəbaxan yağlarını (tercihen soyuq qablarda), qoz-fındıq və toxumları, eləcə də avokadonu qeyd etdi.
O, omeqa-3 mənbələrinin də eyni dərəcədə vacib olduğunu deyir. “Çox doymamış yağ turşuları pis xolesterolu azaltmağa, damar elastikliyini artırmağa və qan axınını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Onlar skumbriya, halibut, siyənək, qızılbalıq, qoz, çia toxumu və kətan toxumlarında çox miqdarda olur”, – deyə kardioloq izah edib.
Savina-dan digər bir tövsiyə isə qida rasionunuza flavonoid tərkibli yaşıl çay, tünd şokolad, giləmeyvə və pomidor daxil etməkdir.
Daha əvvəl həkim Elvira Xaçirova ürək sağlamlığını qorumaq üçün sadə bir resept açıqlamışdı. Onun sözlərinə görə, düzgün hazırlanmış portağal suyu kömək edə bilər.