Orta dərəcədə çay və qəhvə istehlakı ağciyər funksiyasını yaxşılaşdırır və xroniki tənəffüs xəstəlikləri riskini azaldır.
AzPost bildirir ki, bu əlaqəni Edit Kovan Universitetinin alimləri aşkar ediblər. Tədqiqatın nəticələri Food & Function jurnalında dərc edilib.
Təhlil Böyük Britaniyada aparılan Biobank layihəsi çərçivəsində təxminən 367.000 iştirakçını əhatə edib. Tədqiqatçılar içki istehlakı məlumatlarını ağciyər funksiyası göstəriciləri ilə- məcburi nəfəsvermə həcmi və həyati tutum – sistemik iltihab səviyyələri, eləcə də xroniki obstruktiv ağciyər xəstəliyi və astma inkişaf riski ilə müqayisə ediblər.
Rasionun qiymətləndirilməsi üçün həm anketlər, həm də təkrarlanan 24 saatlıq qida gündəliklərinin nəticələrindən istifadə edilib. Bu da faktiki istehlakın daha dəqiq qiymətləndirilməsinə imkan verib. Nəticələr göstərib ki, aşağı və orta dərəcədə çay və kofe istehlakı – gündə təxminən yarım-iki stəkan çay və ya qəhvə daha yüksək ağciyər funksiyası, iltihabın azalması və KOAH inkişaf riski ilə əlaqəlidir. Qəhvə həmçinin yetkinlərdə astma riskinin azalmasına təsir edir.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, ölçü həlledici amil olaraq qalır. Onlar çay və qəhvənin sağlam qidanın bir hissəsi ola biləcəyini, lakin orta dozadan artıq qəbulun potensial qoruyucu təsirini artırmadığını qeyd ediblər.