Bristol Universitetinin anatom professoru Mişel Spir "The Conversation"a verdiyi müsahibədə “desert üçün boş yer” fenomenini açıqlayıb.
Redaktor.az bu barədə xarici mediaya istinadla xəbər verir.
Mütəxəssis bildirib ki, yeməkdən sonra hətta dolu mədədə belə yüngül və şirin qida üçün yer qalmasının bir neçə səbəbi var.
Professorun sözlərinə görə, yumşaq və şirin qidalar demək olar ki, mexaniki həzm tələb etmir, ona görə də hətta doyurucu yeməkdən sonra belə mədə bu qidaları qəbul etməyə hazır olur. Bundan başqa, şəkər beyində mezolimbik dopamin sistemini aktivləşdirir, aclıq hissini müvəqqəti zəiflədir və yemək üçün motivasiyanı artırır.
“Yeməyə başlayanda mədə əzələləri rahatlayır və əlavə həcm üçün yer yaradır, beləliklə mədə təzyiqi əhəmiyyətli dərəcədə artmır”, — deyə Spir bildirib. O əlavə edib ki, ağır əsas yeməkdən sonra mədə şişə bilər, lakin dondurma və ya mus tort kimi yüngül desertlər demək olar ki, onu yükləmir.
Professor həmçinin qeyd edib ki, şirin qida hedonist aclığı artırır və mükafat sistemi ilə bağlıdır. Sensor-spesifik doyma mexanizmi də rol oynayır: yemək zamanı beyin dad və toxuma dəyişikliklərinə adaptasiya olur, eyni qida daha az maraqlı görünür, lakin desertlə fərqli dad və tekstura təqdim edilərkən mükafat sistemi yenidən aktivləşir.
Spir həmçinin əlavə edib ki, bağırsaq və beyin arasında doyma hissi yaradan hormon siqnalları dərhal işə düşmür. Xolecistokinin, qlükaqonopodob peptid-1 və peptid YY hormonlarının səviyyəsi tədricən yüksəlir və tam doyma hissi adətən 20–40 dəqiqədən sonra yaranır. Bu səbəbdən insanlar bəzən hormon səviyyəsi stabil olmadan desert yeməyə başlayırlar.
Nuriyyə NATİQQIZI