AZ

İsveç alimləri pendir istehlakı ilə demensiya riski arasında əlaqə aşkar edib

İsveçin Lund Universitetinin alimləri apardıqları araşdırma nəticəsində yağlı pendir və qaymağın demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər.  AzPost xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Daily Mail nəşrində dərc olunub və material aif.ru tərəfindən təqdim edilib.

Araşdırma çərçivəsində 27 minə yaxın yetkin insanın sağlamlıq göstəriciləri analiz edilib. Nəticələrə əsasən, yağlı pendir və qaymağın müntəzəm istehlakı idrak qabiliyyətinin zəifləməsi ilə müşayiət olunan demensiya riskini təxminən 16 faiz azalda bilər.

Tədqiqatın aparıcı müəllifi Emili Sonestedtin sözlərinə görə, profilaktik məqsədlə gündəlik 30–50 qram pendir istehlakı kifayət hesab olunur. Onun sözlərinə əsasən, uzun illər ərzində yüksək yağ tərkibli məhsullarla bağlı sağlamlıq tövsiyələri əsasən məhdudlaşdırıcı olub və pendir tez-tez zərərli məhsul kimi qiymətləndirilib. Lakin bu araşdırma bəzi yağlı süd məhsullarının beyin sağlamlığı baxımından müsbət təsir göstərə biləcəyini göstərib.

Sonestedt bildirib ki, faydalı hesab edilən yağlı pendirlərə çedder, parmezan, stilton və bri növləri daxildir. Alimlər hesab edirlər ki, pendirin tərkibində olan qida maddələri beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərə bilər.

Eyni zamanda, Edinburq Universitetinin Beyin Elmləri üzrə Kəşf Mərkəzinin direktoru, professor Tara Spirs-Couns pendir istehlakında normaya əməl etməyin vacibliyini qeyd edib. Onun sözlərinə görə, xüsusilə ürək-damar sistemi ilə bağlı problemləri olan şəxslər bu məhsulları ehtiyatla qəbul etməlidir.

AzPost.az

Seçilən
29
1
azpost.info

2Mənbələr