EN

Həkim: Yumurta və su beyin sağlamlığı üçün vacibdir

Beyin insan orqanizmində ən yağlı orqandır: onun 60%-i yağlardan (quru maddədə), qalan 40%-i isə su, zülallar, karbohidratlar və digər maddələrdən ibarətdir. Buna görə də pəhrizdə sağlam yağların və suyun olmaması beynin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir və patoloji vəziyyətlərin inkişafına səbəb olur...

Poliqon xəbər verir ki, bunu diyetoloq, dietoloq və pediatr Olqa Kondratenko gazeta.ru-ya deyib.

"Beyin üçün yağların funksiyaları qlobaldır. Onlar neyronların hüceyrə membranlarını əmələ gətirir, neyron əlaqələri təmin edir. Onlar metabolik proseslərdə (maddələr mübadiləsində) mühüm rol oynayır, onların əvəzolunmaz iştirakçılarıdır və beyin üçün enerji mənbəyi kimi xidmət edir. Piylər insan həyatının hər bir mərhələsində beyin üçün lazımdır. uşağın davranışı və fəaliyyəti, həmçinin nevroloji xəstəliklərin inkişafı üçün bir marker ola bilər", deyə həkim qeyd edib.

Lipidlərin çoxu (bunların bir növü olan yağlar) beynin miyelin qabıqlarında olur. Ağ maddədə fosfolipidlər, sinir impulslarının ötürülməsini təmin edən doymuş yağ turşuları olan lipidlər var. Boz maddə əsasən sinir hüceyrələrində siqnalların emalında iştirak edən poli doymamış yağ turşularının (PUFA) lipidlərini ehtiva edir:

"Yaş keçdikcə beyində lipidlərin miqdarı, xüsusən də ağ maddədə azalır ki, bu da sinir impulslarının keçiriciliyinin azalmasına səbəb olur. Metabolik əhəmiyyətli lipidlərin miqdarı azalır və aterosklerotik lövhələrin əmələ gəlməsinə kömək edən xolesterinin miqdarı artır. Beynin həcmi tədricən azalır, yaddaşın funksiyaları yavaş-yavaş azalır, diqqət və təfəkkürün sürəti zəifləyir. Bu gün beyində aşağı lipid tərkibi ilə şizofreniya və Alzheimer xəstəliyi kimi xəstəliklər arasında əlaqə müşahidə olunur, lipid mübadiləsinin pozulması halında, beyin damarlarının aterosklerozu və xroniki beyin işemiyası riski var. beyin pozulur, informasiya qavrayışı ləngiyir, bu da aşkar (klinik) idrak pozğunluğuna gətirib çıxarır, çox vaxt bu halda insan stasionar müalicəyə ehtiyac duyur".

Burada vacib və ayrılmaz bir amil qidalanma və su rejimidir. Pəhrizinizə sağlam yağlar, çoxlu doymamış yağ turşuları (PUFA), omeqa-3 yağ turşuları (yağlı balıq, qızılbalıq, ton balığı, siyənək, sardina, qoz-fındıq, xüsusilə də qoz və badam, kətan və çia kimi toxumlar) zəngin qidaları daxil edin. Bundan əlavə, beynin antioksidantlara ehtiyacı var. portağal, alma), tərəvəzlər (brokkoli, ispanaq, yarpaqlı göyərti).

Yumurta beyin sağlamlığını qorumaq üçün son dərəcə zəruri bir məhsuldur, çünki tərkibində yaddaş və konsentrasiyaya təsir edən xolin və B vitaminləri var. Pəhrizdə beyni enerji ilə təmin etmək üçün zəruri olan yavaş karbohidratların olmasına diqqət yetirin.

"Beynin sağlamlığı və gəncliyi üçün daha bir vacib amil su rejiminin saxlanmasıdır. Bunu hesablamaq asandır: böyüklər üçün yayda və yüksək temperaturda 30 ml/kq çəki, 40 ml/kq çəki təşkil edir. Uşaqlar üçün isə ən azı 50 ml/kq çəki təşkil edir", deyə həkim yekunlaşdırıb.

Poliqon.info

Chosen
14
17
poliqon.info

10Sources