EN

MICHELIN Guide Türkiyə 2026 restoran seçimini açıqladı: ölkənin kulinariya xəritəsi daha da genişlənir

MICHELIN Guide Türkiyə 2026-cı il üçün restoran siyahısını təqdim edib. Bu ilki seçim ölkənin gastronomiya sahəsində böyük genişlənməyə səbəb olur.


• Ä°zmirdÉ™ yeni - iki ulduzlu MICHELIN restoranı açıqlandı.
• ÃœÃ§ restoran ilk dÉ™fÉ™ MICHELIN Ulduzu qazanıb.
• PeÅŸÉ™karlığı vÉ™ yaradıcılığı ilÉ™ seçilÉ™n Ã¼Ã§ aÅŸpaz xüsusi MICHELIN Mükafatına layiq görülüb.

Bu il siyahıya 54 yeni restoran daxil edilib. XüsusilÉ™ Kapadokiyanın ilk dÉ™fÉ™ seçimdÉ™ yer alması diqqÉ™t çəkib. QonaqpÉ™rvÉ™rliyi, qÉ™dim É™nÉ™nÉ™lÉ™ri vÉ™ özünÉ™mÉ™xsus tÉ™bii-yerli xüsusiyyÉ™tlÉ™ri ilÉ™ seçilÉ™n bu bölgÉ™ MICHELIN ekspertlÉ™rindÉ™ güclü təəssürat yaradıb. İstanbul, İzmir, MuÄŸla vÉ™ Kapadokiya birlikdÉ™ TürkiyÉ™nin zÉ™ngin mÉ™tbÉ™x irsini É™ks etdirÉ™n 25-dÉ™n çox kulinariya üslubunu nümayiÅŸ etdirir.

TÉ™dbirdÉ™ hÉ™mçinin elan edilib ki, gÉ™lÉ™n ildÉ™n etibarÉ™n MICHELIN Guide ilk dÉ™fÉ™ olaraq bütün TürkiyÉ™ni É™hatÉ™ edÉ™n milli seçim tÉ™qdim edÉ™cÉ™k. Bu barÉ™dÉ™ É™lavÉ™ mÉ™lumat 2026-cı ilin yanvarında açıqlanacaq.

MICHELIN Guide-in Beynəlxalq Direktoru Gwendal Poullennec bildirib:

“Bu yeni seçim TürkiyÉ™nin kulinariya kimliyinin gücünü vÉ™ yetkinliyini nümayiÅŸ etdirir. İstanbul, İzmir, MuÄŸla vÉ™ indi Kapadokiya boyunca bizim ekspertlÉ™r É™nÉ™nÉ™yÉ™ sadiq qalan, eyni zamanda yaradıcılığa açıq olan aÅŸpazları müşahidÉ™ etdilÉ™r. Öz iÅŸinin mÉ™rkÉ™zinÉ™ bölgÉ™nin Ã¶zünÉ™mÉ™xsus tÉ™bii xüsusiyyÉ™tlÉ™rini qoyan, daha mÉ™suliyyÉ™tli biÅŸirmÉ™ üsullarına üstünlük verÉ™n aÅŸpazlar bu il xüsusi diqqÉ™t çəkdi. ÖlkÉ™ üzrÉ™ gördüyümüz müxtÉ™liflik, istedad vÉ™ sÉ™mimiyyÉ™t TürkiyÉ™nin kulinariya sÉ™hnÉ™sinin daha da dÉ™rinləşdiyini vÉ™ özünÉ™ inamla inkiÅŸaf etdiyini bir daha tÉ™sdiqlÉ™yir.”

Bu geniÅŸlÉ™nmÉ™ ilÉ™ birlikdÉ™ Kapadokiyadan 18 yeni restoran 2026-cı il seçiminÉ™ daxil edilib. MICHELIN ekspertlÉ™rini É™n çox tÉ™sirlÉ™ndirÉ™n isÉ™ bölgÉ™nin öz ruhu olub. Möhtəşəm mÉ™nzÉ™rÉ™lÉ™r vÉ™ məşhur türk qonaqpÉ™rvÉ™rliyi ilÉ™ yanaşı, Kapadokiya rahat vÉ™ dinc bir atmosferÉ™ malikdir. Bu ab-hava bölgÉ™nin mÉ™tbÉ™xindÉ™ dÉ™ özünü göstÉ™rir.

Burada ÅŸÉ™rÉ™f, É™nÉ™nÉ™ vÉ™ özünÉ™mÉ™xsus dad xüsusiyyÉ™tlÉ™ri mÉ™tbÉ™xin É™sas sütunlarıdır. Bir çox aÅŸpaz nÉ™sildÉ™n-nÉ™slÉ™ ötürülÉ™n resept vÉ™ texnikalara sadiq qalaraq, É™srlÉ™rdir öz dÉ™yÉ™rini qoruyan vÉ™ bu gün dÉ™ qonaqları heyran edÉ™n dadları eyni orijinallıqla tÉ™qdim edir.

İzmirdə ilk dəfə iki ulduzlu MICHELIN restoranı: Vino Locale

İzmir üçün 2024-cü il ilk seçimi zamanı ilk ulduzunu qazanan Vino Locale indi iki ulduzlu MICHELIN restoranı olaraq yüksÉ™lib. Åžef Ozan Kumbasar TürkiyÉ™ mÉ™tbÉ™xinin özünÉ™mÉ™xsusluÄŸunu Tayland, Yaponiya vÉ™ digÉ™r ölkÉ™lÉ™rin incÉ™ tÉ™sirlÉ™ri ilÉ™ birləşdirÉ™n menyu tÉ™qdim edir.

İzmirin kÉ™narında, yaşıl bir guÅŸÉ™dÉ™ yerləşən Vino Locale Ã¶z yerinÉ™ tam uyÄŸunlaÅŸmış bir mÉ™kan hissi yaradır. Kumbasar cütlüyü menyuda yerli vÉ™ mövsümi mÉ™hsulların ön plana çıxmasına xüsusi diqqÉ™t yetirir, yemÉ™klÉ™r torpaqdan dÉ™nizÉ™, tÉ™rÉ™vÉ™zlÉ™rdÉ™n proteinlÉ™rÉ™ sÉ™liqÉ™li keçid edÉ™rÉ™k hÉ™m xarakter, hÉ™m dÉ™ kimlik daşıyır. Seray Kumbasarın xidmÉ™ti vÉ™ ÅŸÉ™rab tÉ™kliflÉ™ri isÉ™ bu tÉ™crübÉ™ni daha da yüksÉ™ldir, peÅŸÉ™karlıq vÉ™ sÉ™mimiyyÉ™ti É™ks etdirir.

Vino Locale Ä°zmirdÉ™ iki ulduz qazanan ilk restorandır. ÜstÉ™lik, TürkiyÉ™dÉ™ bu uÄŸura çatan ikinci restoran olaraq TURK FATİH TUTAK ilÉ™ birlikdÉ™ iki ulduz sÉ™hnÉ™sini paylaÅŸacaq.

Bu il ölkÉ™ üzrÉ™ Ã¼Ã§ restoran Ã¶z ilk MICHELIN Ulduzunu qazanaraq One Star ailÉ™sinÉ™ qoÅŸulub. HÉ™r biri mÉ™hsul, mÉ™kan vÉ™ ÅŸÉ™xsi üsluba É™saslanan fÉ™rqli yanaÅŸmanı tÉ™qdim edir.

Kapadokiyada: Revithia bölgÉ™yÉ™ ilk ulduzunu gÉ™tirir. DemÉ™k olar ki, qÉ™dim zamanlara dayanan reseptlÉ™rdÉ™n ilhamlanan mÉ™tbÉ™x, zÉ™ngin dadlarla yenidÉ™n canlandırılıb. UNESCO tÉ™rÉ™findÉ™n tanınmış Kayakapı É™razisindÉ™ yerləşən restoran, ÅŸef Duran Özdemirin menyusunda yer alan É™nÉ™nÉ™lÉ™ri qoruyur: süddÉ™ biÅŸirilmiÅŸ qoyun, tarhana adı ilÉ™ tanınan fermentləşdirilmiÅŸ dÉ™nli vÉ™ süd É™saslı ÅŸorbalar, hÉ™mçinin yerli É™dviyyatlar.

İstanbulda: ÅžeflÉ™r Kenan vÉ™ Pınar Korgan Çetinkaya rÉ™hbÉ™rliyindÉ™ki Araf Ã¶z ilk ulduzunu qazanıb. Kiçik vÉ™ xarakterik açıq soba restoranı mÉ™hsulun keyfiyyÉ™tini, dadı vÉ™ texnikanı ön plana çıxarır. YemÉ™klÉ™r sÉ™mimi vÉ™ cÉ™sarÉ™tlidir, TürkiyÉ™ dadlarının dÉ™rinliyini tÉ™miz vÉ™ saf formada nümayiÅŸ etdirir.

MuÄŸlada: Mezra Yalıkavak, ÅŸÉ™hÉ™rin kÉ™narında yerləşən gözÉ™l bir mÉ™kanında ÅŸef Serhat DoÄŸramacının rÉ™hbÉ™rliyi ilÉ™ fÉ™aliyyÉ™t göstÉ™rir. Restoran qorunan türk mÉ™hsulları vÉ™ nÉ™sildÉ™n-nÉ™slÉ™ ötürülÉ™n biÅŸirmÉ™ texnikalarını É™sas götürür. BaÄŸlar, heyvanlar vÉ™ iÅŸlÉ™yÉ™n tÉ™sÉ™rrüfat arasında yerləşən restoran, od sobası, fermentasiya, qril vÉ™ marinad üsullarını düşünülmüş vÉ™ zÉ™rif tÉ™qdimatla birləşdirir. Åžefin hÉ™yat yoldaşı tÉ™rÉ™findÉ™n hazırlanan desertlÉ™r isÉ™ bu unudulmaz tÉ™crübÉ™ni mükÉ™mmÉ™l tamamlayır.

Bu yeni É™lavÉ™lÉ™rlÉ™ TürkiyÉ™dÉ™ One Star restoranlarının ümumi sayı 15 seçilmiÅŸ restoran sÉ™viyyÉ™sinÉ™ çatır.

Türkiyədə 16 yeni Bib Gourmand restoranı əlavə olundu

Bib Gourmand mükafatı, 1997-ci ildÉ™n bÉ™ri MICHELIN Guide tÉ™rÉ™findÉ™n tÉ™qdim olunur vÉ™ sÉ™rfÉ™li qiymÉ™tÉ™ yüksÉ™k keyfiyyÉ™tli yemÉ™k tÉ™klif edÉ™n restoranları tanıyır. Bu restoranlar müxtÉ™lif mÉ™tbÉ™xlÉ™ri É™hatÉ™ edir vÉ™ hÉ™r büdcÉ™yÉ™ uyÄŸun keyfiyyÉ™tli yemÉ™k imkanları tÉ™qdim edir.

Bu ilin seçimindÉ™ Ã¼mumilikdÉ™ 39 Bib Gourmand restoran yer alır. Onlardan 16-sı yeni olaraq İstanbul, İzmir, MuÄŸla vÉ™ Kapadokiyadan siyahıya daxil edilib vÉ™ milli seçim daha da güclÉ™nib. İzmirdÉ™n Kemal’in Yeri Mülkiyeliler BirliÄŸi vÉ™ Partal KardeÅŸler Balık Restorant yerli É™nÉ™nÉ™ vÉ™ mÉ™hsulları É™n yaxşı ÅŸÉ™kildÉ™ nümayiÅŸ etdirir.

MuÄŸla bölgÉ™si isÉ™ Mandalya vÉ™ Mezegi restoranları ilÉ™ tanınır; tÉ™zÉ™, dadlı vÉ™ sÉ™rfÉ™li mÉ™tbÉ™xlÉ™ri ilÉ™ qonaqları hÉ™r zaman mÉ™mnun edirlÉ™r.

Kapadokiya isÉ™ beÅŸ yeni Bib Gourmand ilÉ™ MICHELIN Guide-da tÉ™msil olunur. Onlardan biri Babayan Evi, hÉ™m dÉ™ Yaşıl Ulduz (Green Star) mükafatına layiq görülüb. Restoran hÉ™m zÉ™ngin É™nÉ™nÉ™vi yemÉ™klÉ™ri, hÉ™m dÉ™ Kapadokiyanın yerli mÉ™hsullarına verdiyi dÉ™yÉ™rlÉ™ diqqÉ™t çəkir.

Dörd restoran Green Star mükafatına layiq görüldü

Green Star mükafatı, gÉ™lÉ™cÉ™yin gastronomiyasını formalaÅŸdırmaÄŸa töhfÉ™ verÉ™n ilhamverici tÉ™crübÉ™lÉ™ri ilÉ™ müfÉ™ttiÅŸlÉ™ri tÉ™sirlÉ™ndirÉ™n restoranları vurÄŸulamaq üçün verilir.

Bu il MICHELIN Guide ekspertlÉ™ri beÅŸ restorana Green Star tÉ™qdim edib. 2026-cı il üçün isÉ™ dörd restoran bu mükafata layiq görülüb:

TURK FATİH TUTAK (İstanbul)
Orfoz (MuÄŸla)
Teruar Urla (İzmir)
Babayan Evi (Kapadokiya)
Bu ünvanlar dinamik, sÉ™mimi vÉ™ gÉ™lÉ™cÉ™yÉ™ açıq gastronomiyanı tÉ™msil edir.

Üç MICHELIN Xüsusi Mükafatı

MICHELIN Guide TürkiyÉ™ 2026-cı il seçimi üçün hÉ™mçinin Ã¼Ã§ Xüsusi Mükafatı tÉ™qdim edir. Bu mükafatlar, bilik, fÉ™dakarlıq vÉ™ vizyonları ilÉ™ yemÉ™k tÉ™crübÉ™sini zÉ™nginləşdirÉ™n insanları tanıyır. Onlar ölkÉ™nin gastronomiya kimliyini formalaÅŸdıran vÉ™ onu öz ehtirasları vÉ™ peÅŸÉ™karlıqları ilÉ™ yüksÉ™ldÉ™n istedadları vurÄŸulayır.

MICHELIN Young Chef Award 2026, Jumbo tÉ™rÉ™findÉ™n tÉ™qdim olunur vÉ™ bu il MuÄŸla’dakı Yakamengen III restoranının ÅŸefi Duru Akgül-É™ verilib. 29 yaÅŸlı ÅŸefin yemÉ™klÉ™rindÉ™ texniki bacarıq vÉ™ regiona baÄŸlılıq diqqÉ™t çəkir. Restoran Yaka kÉ™ndindÉ™ki bÉ™rpa edilmiÅŸ köhnÉ™ neft emalı mÉ™kanında fÉ™aliyyÉ™t göstÉ™rir. Menyuda yerli fermerlÉ™rdÉ™n vÉ™ balıqçılardan gÉ™lÉ™n mövsümi mÉ™hsullar istifadÉ™ olunur. Åžef xüsusilÉ™ mavi xÉ™rçəng vÉ™ lionfish kimi növlÉ™rlÉ™ iÅŸlÉ™yir vÉ™ onları dadlı yemÉ™klÉ™rÉ™ çevirir. Onun imza yemÉ™yi mavi xÉ™rçəng salatı qızardılmış kabak kroketlÉ™ri vÉ™ É™dviyyatlarla tÉ™qdim olunur.

MICHELIN Sommelier Award 2026 Ä°stanbul’dakı Neolokal restoranının (One Star vÉ™ Green Star) sommelieri Ersin Topkara-ya verilib. O, Türk ÅŸÉ™rablarını yaxşı tanıyır vÉ™ ölkÉ™nin ÅŸÉ™rab bölgÉ™lÉ™rinin mÉ™hsullarını tÉ™qdim edÉ™n geniÅŸ siyahıya sahibdir. Topkara, ÅŸÉ™rabları yemÉ™klÉ™rlÉ™ uyÄŸunlaÅŸdırmaqla restoranın hekayÉ™sini dÉ™ çatdırır.

MICHELIN Service Award 2026, Olivana tÉ™rÉ™findÉ™n tÉ™qdim olunur vÉ™ İzmir’dÉ™ki Teruar Urla restoranından Ezgi SerdaroÄŸlu-ya verilib. O, yemÉ™k zalını peÅŸÉ™karlıq vÉ™ sÉ™mimiyyÉ™tlÉ™ idarÉ™ edir, komandaya hÉ™m dÉ™qiqlik, hÉ™m dÉ™ qayğı ilÉ™ rÉ™hbÉ™rlik edir. Qonaqlar yemÉ™yin baÅŸlanğıcından sonuna qÉ™dÉ™r onun nÉ™zarÉ™ti altında xidmÉ™t alır.

38 yeni restoran MICHELIN Selected siyahısına əlavə edildi

Bu il 38 yeni restoran siyahıya daxil edilÉ™rÉ™k Selected restoranların sayı 115-É™ çatıb. Restoranlarda yemÉ™yin keyfiyyÉ™ti ilÉ™ yanaşı, Türk qonaqpÉ™rvÉ™rliyi vÉ™ atmosferi dÉ™ diqqÉ™t çəkib.

İstanbulun kosmopolit enerjisindÉ™n, İzmirin yerli mÉ™hsullara baÄŸlılığından, Bodrumun sahil xÉ™ttindÉ™n, Kapadokiyanın É™nÉ™nÉ™lÉ™rinÉ™ qÉ™dÉ™r, seçim TürkiyÉ™nin zÉ™ngin vÉ™ müxtÉ™lif kulinariya kimliyini göstÉ™rir. 25-dÉ™n çox mÉ™tbÉ™x növü tÉ™msil olunsa da, É™nÉ™nÉ™ vÉ™ mÉ™hsul keyfiyyÉ™ti dÉ™yiÅŸmÉ™z qalır. GÉ™nc vÉ™ tÉ™crübÉ™li ÅŸeflÉ™r bu restoranlarda hÉ™m yerli, hÉ™m dÉ™ milli mÉ™tbÉ™xin güclü tÉ™rÉ™flÉ™rini nümayiÅŸ etdirirlÉ™r.

MICHELIN Guide Türkiyə 2026 Seçimi Qısa İcmalı

İki Ulduz: 2 restoran (1 yeni)
Bir Ulduz: 15 restoran (3 yeni)
Bib Gourmand: 39 restoran (16 yeni)
Selected: 115 restoran (38 yeni)
Green Star: 13 restoran (4 yeni)
MICHELIN Guide yalnız restoranları deyil, hÉ™m dÉ™ TürkiyÉ™dÉ™ki vÉ™ dünyanın müxtÉ™lif bölgÉ™lÉ™rindÉ™ki hotellÉ™ri tÉ™qdim edir. Bu kolleksiya unikal yerləşmÉ™ yerlÉ™rini É™hatÉ™ edir.

MICHELIN Keys, 2024-cü ildÉ™n etibarÉ™n tÉ™qdim olunur vÉ™ Guide-dakı É™n seçilÉ™n hotellÉ™rÉ™ verilir. Bu mükafat, dünyaca məşhur ulduzlu restoranlar kimi hotellÉ™ri dÉ™ tanıyır. HotellÉ™r dizaynı, memarlığı, xidmÉ™ti vÉ™ xarakteri ilÉ™ seçilir. MICHELIN Key simvolu, seçilmiÅŸ hotellÉ™rdÉ™ki É™saslı vÉ™ unikal tÉ™crübÉ™lÉ™ri göstÉ™rir.

Bütün hotellÉ™r birbaÅŸa MICHELIN Guide saytından vÉ™ tÉ™tbiqindÉ™n rezerv edilÉ™ bilÉ™r.

Chosen
4
12
anews.az

10Sources