RU

Qarpız toxumlarının faydaları və zərəri

Qarpız yayın simvolu, isti günlərdə tez-tez kiloqramla yediyimiz şirin və şirəli meyvədir. Ancaq burada sual var: toxumlarla nə etmək lazımdır?
Çoxumuz onları atmağa öyrəşmişik və lazımsız zibil hesab edirik. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Yuri Qaborets qeyd etdi ki, qarpız toxumlarında çoxlu faydalı maddələr var və biz onlardan belə qeyri-ciddi şəkildə imtina etməyimiz tamamilə əbəsdir.
Qarpız toxumlarının faydaları
Omeqa-6 yağ turşularının mənbəyidir. Onlar ürək və qan damarlarının sağlamlığını dəstəkləyir, "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir və beynin düzgün işləməsində iştirak edir.
Maqnezium və sink ehtiva edir. Maqnezium sinir sisteminin, əzələlərin və ürəyin işləməsi üçün lazımdır. Sink immunitet, dəri, saç və reproduktiv sağlamlıq üçün vacibdir.
Antioksidanlar və polifenollar. Onlar sərbəst radikalları zərərsizləşdirir, hüceyrələrin qocalmasını ləngidir və xroniki xəstəliklər riskini azaldır.
Bitki mənşəli protein və B vitaminləri. Protein toxumanın bərpasına kömək edir, B vitaminləri isə maddələr mübadiləsini və sinir sistemini dəstəkləyir.
Qarpız toxumlarını necə yemək olar
Onları yaxşı çeynəsəniz və ya qurutsanız və balqabaq toxumu kimi yüngülcə qızardsanız çox faydalı olacaqlar. Bu formada qida maddələri daha yaxşı mənimsənilir.
Nə vaxt ehtiyatlı olmaq lazımdır
5-6 yaşdan kiçik uşaqlara toxum verməməlisiniz, çünki mədə-bağırsaq traktının hələ kifayət qədər inkişaf etmədiyi, uşağın boğulma riski var.
Çox miqdarda çeynənməmiş toxumları udmamalısınız, onlar zəif həzm olunur, mədə qıcıqlanmasına və ya qəbizliyə səbəb ola bilər.
Qarpız toxumlarının appendisitə səbəb olması haqqında mifin heç bir elmi sübutu yoxdur, lakin onların pulpa olmadan həddindən artıq istehlakı hələ də tövsiyə edilmir.
Bəzən əsl yaxşılıq adətən atdığımız şeylərdə gizlənir. Qarpız toxumları kiçik, lakin güclü qida mənbəyidir. Əsas odur ki, onları ağıllı və düzgün istehlak edin.

Избранный
27
26
ucnoqta.az

10Источники