ain.az bildirir, Lent az saytına əsaslanaraq.
Ət, yüksək zülal tərkibinə görə arıqlamaq istəyənlər üçün dəyərli məhsul hesab olunur. Lakin onun yağlılıq səviyyəsi həlledici rol oynayır.
Lent.az bu ət məhsullarını təqdim edir:
Niyə yağ artıq çəkinin düşmənidir?
Xatırladırıq ki:
1 qram zülal və 1 qram karbohidrat bədəndə yanaraq 4 kilokaloriya verir. 1 qram yağ isə 9 kilokaloriya verir. Bu səbəbdən yağ - üç əsas makronutrient (zülal, karbohidrat, yağ) arasında ən kalorili olanıdır. Enerji baxımından güclü mənbədir, amma onun artıq miqdarı - əlavə çəkiyə birbaşa aparan yoldur.
Ətdə "gizli" yağ harada yığılır?
Heyvan əzələlərində (eləcə də insanlarda) həm yağ (əzələdaxili triqliseridlər), həm də karbohidrat (qlikogen) toplanır. Bu maddələr fiziki hərəkət üçün enerji rolunu oynayır.
Heyvan kəsiləndə qlikogen laktata çevrilir, buna görə də ətdə karbohidrat demək olar ki, qalmır. Lakin yağ məsələsi daha mürəkkəbdir. Əgər heyvan həyat boyu az hərəkət edibsə, əzələlərdə yağ təkcə hüceyrədaxili deyil, həm də əzələ lifləri arasında xüsusi piy toxuması şəklində toplanır. Burada artıq piy hüceyrələri, fibroblastlar və makrofaqlar olur. Bu hal restoranlarda gördüyümüz "mərmər ət"də özünü göstərir.
Dadı çox gözəldir, lakin kalorisi də yüksəkdir. İnsan bədənində də oxşar "mərmərləşmə" baş verə bilər: çox yeyib, az hərəkət etdikdə.
Ətin yağlılığı nə ilə bağlıdır?
Ətin yağlılıq dərəcəsi:
Heyvan növündən;
Ətin bədəndə hansı hissədən kəsildiyindən asılıdır.
Məsələn,
Əgər sizin dərialtı piyiniz varsa, toyuğun da dərisinin altında yağ olacaq. Əti qızartdıqda, üstəlik una və yumurtaya bulayıb bişirdikdə, kalori miqdarı daha da artır. Hər əlavə 1 faiz yağ 150 qramlıq ət porsiyasında kalorini təxminən 13 kkal artırır. İlk baxışda bu cüzi görünə bilər, amma gündəlik rasionda və uzunmüddətli arıqlama prosesində belə "xırda" fərqlər toplanaraq maneəyə çevrilir.
Fərqli ət növlərinin yağlılıq göstəriciləri
Az kalorili ət növləri:
Toyuq filesi (~2 faiz)
Hinduşka filesi (~2 faiz)
Dana əti (~2 faiz)
Mal əti filesi (~3 faiz)
Dərisiz bildirçin əti (~4,5 faiz)
Bu növlər arıqlama zamanı ən yaxşı dostlarınız olacaq.
Orta və yüksək yağlı ət növləri (5%-dən çox yağ):
Donuz filesi (~7 faiz)
Dərisiz toyuq budu (~10 faiz)
Dərisiz toyuq baldırı (~10 faiz)
Dovşan əti (~11 faiz)
Quzu əti (~16 faiz)
Donuz dili (~16 faiz)
Dərili toyuq qanadları (~16 faiz)
Dərili bildirçin əti (~17 faiz)
Dərili toyuq budu (~17 faiz)
Bu ətləri arıqlamaq istəyənlər çox diqqətlə və az miqdarda yeməlidirlər.
Misal üçün kalori müqayisəsi (100 qram üçün):
Toyuq filesi: təxminən 110 kkal
Dərili toyuq budu: təxminən 221 kkal
Fərq demək olar ikiqatdır
Kalorisi yüksək olan məhsul uzun müddət toxluq hissi vermir. Arıqlama zamanı toxluq hissi çox vacibdir, çünki aclıq çox zaman nəzarətsiz yeməyə səbəb olur.
Nəticə
Arıqlama prosesində təkcə nə yediyiniz deyil, həm də necə bişirdiyiniz, hansı hissəni seçdiyiniz və nə qədər yediyiniz çox önəmlidir.
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.