Azərbaycan mətbəxində geniş istifadə olunan tərəvəzlərdən biri olan soğanın qabıqları, adətən soyulduqdan sonra atılır. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, soğan qabıqları təkcə tullantı deyil, həm də gündəlik həyatda bir çox sahədə istifadə oluna biləcək faydalı vasitədir.
News365.az-ın məlumatına görə, soğan qabığı kalium və antioksidantlarla zəngin olduğu üçün təbii gübrə kimi istifadə edilə bilər. Onu kompost qutusuna əlavə etməklə torpağın qida dəyərini artırmaq mümkündür. Bundan əlavə, soğan qabıqlarından hazırlanan saç toniki saç köklərini gücləndirir. Bir ovuc qabıq qaynadılaraq, soyuduqdan sonra süzülür və saç dərisinə masaj yolu ilə tətbiq edilir. 15 dəqiqə saxlandıqdan sonra saçlar yuyulur.
Mütəxəssislər soğan qabığının təbii boya kimi də istifadə oluna biləcəyini bildirirlər. Qabığın tərkibindəki maddələr sayəsində pambıq və kətan parçalarda qırmızı-narıncı tonlar əldə etmək mümkündür. Bunun üçün qabıqlar suda qaynadılır və parçalar bu qarışıqda isladılır.
Soğan qabığı həm də təbii təmizləyici vasitə kimi tövsiyə olunur. Antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində mətbəx səthləri və lavaboların təmizliyində istifadə edilə bilər. Qabıq suda qaynadılıb sprey qabına doldurularaq məişət təmizliyində istifadə edilə bilər. Son olaraq, soğan qabıqlarından hazırlanan çay da diqqət mərkəzindədir. Quercetin kimi güclü antioksidantlar sayəsində bu çay immun sistemini gücləndirə bilər. Bir ovuc qabıq qaynadılıb soyuduqdan sonra içməyə hazır olur.
Ekspertlər və təbii üsullara üstünlük verənlər bu istifadələrin həyat keyfiyyətini artırdığını bildirirlər.