AZ

Meyvə və tərəvəzləri yumamağın təhlükələri

Hətta evdə yetişdirilən giləmeyvə yeməkdən əvvəl yuyulmadıqda sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə toksikoloq Mixail Kutışov və dietoloq Marina Utyaqanova xəbərdarlıq ediblər.

Ən təzə meyvə və tərəvəzlər belə yuyulmadan yeyildikdə təhlükəli infeksiya mənbəyi ola bilər. 
Mütəxəssisin sözlərinə görə, meyvələr bağdan süfrəyə gedərkən toz, kimyəvi maddələr, həşərat və mikroorqanizmlərlə təmasda olur. Ciddi zəhərlənmələrə səbəb ola bilən Salmonella, E. coli və Listeria bakteriyaları onların səthində qala bilər.

"Bu bakteriyalar hətta soyuducuda da yaşaya bilir. Əgər yuyulmamış meyvə və tərəvəz yeyirsinizsə, ağır qida zəhərlənməsi və ya bağırsaq infeksiyası ola bilər", - Kutışov qeyd edib.
O, meyvələri axar suyun altında yumağı, sərt tərəvəzlər üçün yumşaq fırçadan istifadə etməyi, giləmeyvə və göyərtiləri soda və ya sirkə ilə məhlulda islatmağı tövsiyə edir.
Dietoloq Marina Utyaqanova əlavə edib ki, birbaşa bağdan giləmeyvə yeyən xəstələrdən bəzilərində pinworms və dairəvi qurdlar aşkarlanıb.
“Bir çoxlarında uzunluğu 40 santimetrə çatan pinworms və dairəvi qurdlar aşkar edilib”, - mütəxəssis bildirib.

Seçilən
14
16
ucnoqta.az

10Mənbələr