AZ

Vegan mətbəxinin sirri: Sağlam, balanslı və dadlı

Pravda.az saytından alınan məlumata görə, ain.az bildirir.

Vegan qidalanma heyvani mənşəli heç bir məhsulun istifadə edilmədiyi, tamamilə bitki əsaslı bir qidalanma növüdür.Pravda.az bildirir ki, bu növ qidalanma ürək sağlamlığını gücləndirir, artıq çəki və tip 2 şəkərli diabet riskini azaldır, həmçinin immun sistemini gücləndirir.

Vegan qidalanmanın əsasını tam taxıllar, paxlalılar, tərəvəz, meyvə, toxum və çərəzlər təşkil edir. Zülal ehtiyacı isə mərci, noxud, kinoa və yulaf kimi bitki mənşəli məhsullarla qarşılanır.

Vegan qidalanmada B12 vitamini, dəmir, kalsium, sink və omeqa-3 kimi vacib qida maddələrinin balanslı şəkildə qəbul edilməsi önəmlidir. Bu maddələr bəzi hallarda əlavə vitamin və mineral dəstəyi ilə təmin edilir.

Veganlar üçün əsas zülal mənbələri arasında mərci, noxud, lobya, bitki mənşəli pendir, buğda gluteni, kinoa, yulaf, badam, qoz və chia toxumu kimi məhsullar var.

Doğru planlanmış vegan pəhrizi sağlamlıq üçün faydalı olmaqla yanaşı, balanslı və müxtəlif qidalanmanı da təmin edir. Vegan həyat tərzini mənimsəyənlərin qida müxtəlifliyinə və bəzi qida maddələrinin yetərli alımına xüsusi diqqət yetirməsi tövsiyə olunur.Əminə Bayramova 

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
3
18
pravda.az

9Mənbələr