AZ

Pivə köpüyünün sirri

İsveçrə alimləri 7 ildir ki, qalın pivə köpüyü yaratmağın yollarını axtarırdılar və buna nail olublar. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, tədqiqat Physics of Fluids jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər köpük qapağının meydana gəlməsinə təsir edən həlledici amil kimi fermentasiya dərəcəsini adlandırdılar. Pivənin növü də böyük əhəmiyyət kəsb edir: məsələn, tək fermentasiyalı lager səthi özlülük köpüyünə malikdir.

Alimlər qeyd etdilər ki, köpük havanın səthi aktiv maddəyə (səthi aktiv maddə) üfürülməsi nəticəsində əmələ gəlir. Hava qabarcıqları nə qədər sıx sıxılırsa, köpük bir o qədər bərk maddənin xüsusiyyətlərini əldə edir.
Mütəxəssislər, köpükdə daha yüksək maye tərkibinin onun məhvini yavaşlatdığı bir nümunə ortaya qoydular. Bununla belə, qalın köpük meydana gəlməsinin sirri fermentasiya dərəcəsindədir.

Məqalədə o da deyilir ki, köpüyün dayanıqlılığı səthi gərginlik və içkinin tərkibindəki lipid ötürmə zülallarının 1 (LPT1) tərkibindəki fərqlə bağlıdır. Onlar tapdılar ki, mayenin tərkibində nə qədər çox zülal varsa, köpük bir o qədər sabit olacaq, çünki onlar qabarcıqların ətrafında daha viskoz bir film meydana gətirirlər.
İsveçrəli tədqiqatçılar əmindirlər ki, onların elmi işlərinin nəticələri nəinki pivə istehsalına kömək edəcək. Hazırda onlar elektromobillərdə istifadə olunan sürtkü yağlarının köpüklənməsinin qarşısını almaq yollarını müəyyənləşdirirlər.
 

Seçilən
3
ucnoqta.az

1Mənbələr