AZ

Dərinin tonunu yaxşılaşdıran məhsullar bunlardır

Dərinin görünüşü, xüsusən də onun rəngi və parlaqlığı bədənin daxili vəziyyətini əks etdirir və əsasən insanın pəhrizindən asılıdır.

Editor.az xəbər verir ki, bunu kosmetoloq və dermatoloq Yekaterina Paşçenko deyib və o,dəri tonunu yaxşılaşdıran məhsullar barədə danışıb.

Birinci qrupa “sərbəst radikallara qarşı qalxan” rolunu oynayan antioksidantlarla zəngin məhsullar daxildir. Həkim bildirib ki, sərbəst radikallar dəri hüceyrələrinə zərər verən, qocalmanı sürətləndirən və dəri tonunu pisləşdirən qeyri-sabit molekullardır. Antioksidantlar elastiklikdən məsul olan kollageni və elastini neytrallaşdıraraq onları qoruyur.

Həkim qaragilə, moruq, çiyələk və böyürtkən kimi antosiyaninlər və C vitamini ilə zəngin olan meyvələrin tərkibinə daxil edilməsini tövsiyə edib. Bu piqmentlər meyvələrə canlı rəng verir, mikrosirkulyasiyanı yaxşılaşdıran və dəriyə sağlam parıltı verən güclü antioksidantlardır.

“Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (ispanaq, kələm, arugula və brokoli) A, C, E və K vitaminləri, həmçinin lutein və zeaksantin mənbəyidir. Bu maddələr dərini ultrabənövşəyi şüalardan qoruyur, iltihabı azaldır, detoksifikasiyanı təşviq edir, dərinin aydınlığına və rənginə birbaşa təsir edir”, – deyə gözəllik davam edib.

O, həmçinin beta-karotin (provitamin A) və likopen olan rəngli tərəvəzlərin (kök, bolqar bibəri, balqabaq və pomidor) faydalarını vurğulayıb. Bu karotenoidlər dəriyə açıq qızılı rəng verir, regenerasiyanı sürətləndirir və günəş şüalarından qoruyur.

İkinci qrupa omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidalar daxildir. Bu əsas yağlar hüceyrə membranlarının quruluş bloklarıdır, onların bütövlüyünü və elastikliyini qoruyur. Onlar həmçinin güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdirlər.

“Üçüncü qrup C vitamini ilə zəngin məhsullardan ibarətdir. Bu, kollagen sintezində əsas amildir, dəriyə möhkəmlik və elastiklik verən zülaldır. O, həmçinin güclü ağardıcı agentdir, piqmentasiyanı azaldır və üzə təravətli görünüş verir. Sitrus meyvələri (portağal, qreypfrut və limon) C vitamini, sarı və qara bibər (qırmızı bibər və kivi) ilə zəngindir”,- deyə həkim bildirib.

Dördüncü qrup sink və selenlə zəngin məhsullardan ibarətdir. Bu iz elementləri dərinin sağalmasında, iltihabın azaldılmasında və oksidləşdirici stressdən qorunmasında əsas rol oynayır. Yaxşı sink mənbələrinə balqabaq toxumu, anakardiya, mərcimək və toyuq daxildir. Selenium mənbələrinə Braziliya qoz-fındıqları (gündə 1-2 qoz), göbələklər və bütün taxıllar daxildir.

“Beşinci qrup probiyotiklər və prebiyotiklərdir. Bağırsaq-dəri oxu dermatologiyada ən vacib olanlardan biridir. Sağlam bağırsaq mikrobiomu dərinin rənginə və aydınlığına birbaşa təsir edən sistemli iltihabı azaltmağa kömək edir. Fermentasiya edilmiş qidalar (kefir, qatqısız təbii qatıq, duzlu kələm, kimchi, kombucha və qidalandırıcı bakteriyaları yaxşılaşdırır) udma soğan, sarımsaq, banan, yulaf və qulançar faydalı bağırsaq bakteriyaları üçün qida kimi xidmət edən liflər olan prebiyotiklərin mənbəyidir”,- həkim son olaraq bildirib.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

 

Seçilən
102
editor.az

1Mənbələr