AZ

Bibərin acı olub-olmadığını bilməyin ən asan yolu

Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Bazardan şirin adıyla aldığımız bibərlər bəzən evdə yediyimiz zaman acı çıxır. Yalnız xarici görünüşünə görə bibər almaqdan yaranan bu qarışıqlıq bizi məyus edə bilər. Bəzən isə acı bibər alırıq, evdə dadına baxanda şirin olduğunu görürük. Belə sürprizlərin qarşısını almaq üçün bibər alarkən istifadə edə biləcəyiniz bəzi təbii üsullar var.

Hafta.az mütəxəssis fikirlərinə arxalanaraq bəzi məsləhətləri təqdim edir:

Acı bibər adətən sivri və iti uclara, şirin bibərlər isə daha yuvarlaq, dolğun uclara malikdir. Bu incə fərq, bibəri götürdüyünüz anda onun acı olub-olmadığını anlamağa kömək edir. Bu əlamət kəskin bibər növlərində xüsusilə nəzərə çarpır.

Acı bibərin qabığı daha incə və dartılmış olur. Toxunuşda sərt hiss edilir və şirin bibərdən daha az parıltıya malikdirlər. Şirin bibər isə daha qalın qabıqlara malikdir və ümumiyyətlə daha parlaq olur. Fərqi müəyyən etmək üçün bibərin səthini diqqətlə araşdırmaq kifayətdir. Bir bibər kəsdiyiniz zaman içindəki toxumların sayı da onun acılığına ipucu ola bilər. Daha çox toxumu olan bibər ümumiyyətlə daha acıdır, çünki kapsaisin adlanan isti maddə əsasən toxumların ətrafında olur. Şirin bibərdə daha az toxum var. Bu üsul mətbəxdə bibər doğrayarkən xüsusilə faydalıdır.

Acı bibərin fərqli, kəskin və sıx qoxusu var. Şirin bibər daha yumşaq, hətta neytral qoxuya malikdir. İyləndikdə bir qədər kəskin qoxu bibərin acı olduğunu göstərir. Bu sadə üsul bazarda və ya mətbəxdə bibər seçərkən çox faydalıdır.

Seçilən
8
hafta.az

1Mənbələr