AZ

Pəhriz xərçəng riskinə necə təsir edir? – Araşdırma

Alman Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin (DKFZ) araşdırmasına görə, Almaniyada 200 min xərçəng hadisəsinin təxminən 40%-nin həyat tərzinin dəyişdirilməsi ilə qarşısını almaq olar.

Busaat.az xəbər verir ki, mütəxəssislər xərçəngin qarşısının alınması həftəsi çərçivəsində öz məsləhətlərini bölüşüblər.

Təsirə məruz qala biləcək əsas risk faktoru siqaretdir. Pəhriz baxımından spirt birinci yerdədir – qaraciyər və yemək borusu üçün riskləri artırır. Bədən kütləsi indeksinin artması ilə xəstələnmə ehtimalı da artır və yüksək kalorili pəhriz və piylənmə xroniki iltihaba kömək edir.

Alimlər emal olunmuş əti kanserogen hesab edirlər, yəni duzlanmış, qurudulmuş, fermentləşdirilmiş, hisə verilmiş və ya başqa üsullarla işlənmiş ət, bunlara kolbasa, vetçina, salam, ət konservləri və yarımfabrikatlar da daxildir.

Qoruyucu qidalar varmı?

Alimlər hesab edirlər ki, sadəcə olaraq fiziki məşqlərlə dəstəklənən bitki qidaları ilə zəngin müxtəlif pəhriz xərçəng riskini azaldır. Yaşıl çay bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini də azalda bilər.

“Mütəmadi olaraq tam taxıl, paxlalılar, tərəvəz və meyvələr, nadir hallarda – yüksək kalorili qidalar və işlənmiş ət yeyin. Şəkərli içkilərdən çəkinin, az miqdarda və hər gün spirt içməyin”, – deyə alimlər fikirlərini yekunlaşdırıb.

Yeganə

 

Seçilən
11
busaat.az

1Mənbələr