AZ

Bədəni cavan saxlayan iki təbii məhsul hansıdır?

Tədqiqatların göstərdiyi kimi, iki sadə qida bədənə əhəmiyyətli dərəcədə dəstək verə bilər.

Yeni beynəlxalq bir araşdırma göstərib ki, yalnız iki əl çatan qida sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə dəstəkləyə bilər. Mütəmadi olaraq yeyildikdə onlar bədənin müdafiəsini gücləndirir və hüceyrələrin qocalmasını yavaşladır.

AzPost bildirir ki, endokrinologiya mütəxəssisləri qeyd edirlər ki, tədqiqatçılar nar və qoza diqqət yetiriblər. TSN-in məlumatına görə, bu qidalarda bağırsaq mikroorqanizmlərinin urolitin A-ya çevirdiyi maddələr var. Bu, açıq şəkildə iltihab əleyhinə və immun tənzimləyici xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmədir.

Almaniya, İsveçrə və ABŞ-dan olan bir qrup tədqiqatçı urolitin A-nın 50 könüllünün bədəninə təsirini araşdırıb. Bəzi iştirakçılar bu maddəni ehtiva edən əlavə qəbul ediblər, digərləri isə plasebo qəbul ediblər.

Nəticələr təsirli olub: cəmi dörd həftədən sonra urolitin A qəbul edənlər virusları və anormal hüceyrələri məhv edən əsas immun hüceyrələri olan CD8+ T hüceyrələrinin aktivliyinin artdığını göstəriblər. Bu hüceyrələr daha enerjili olub, daha az yorğunluq yaşayıb və daha etibarlı qoruma təmin ediblər.

Lakin tədqiqat iştirakçılarının hazır urolitin A qəbul etdiyini başa düşmək vacibdir. Bədənimiz onu yalnız müəyyən şərtlər daxilində təbii şəkildə istehsal edir: nar və qoz-fındıq qidada olmalıdır və mikrobiom kifayət qədər uyğun bakteriya ehtiva etməlidir. Bəzi insanlarda bu proses aktiv, digərlərində isə demək olar ki, tamamilə qeyri-aktivdir.

Bu, iki əsas nəticəyə gətirib çıxarır: Nar həzm, hormonal və genitouriya sistemlərinin normal fəaliyyətini dəstəkləyən güclü təbii antioksidantdır. Qoz ​​ürəyi gücləndirən, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran və dəriyə və maddələr mübadiləsinə faydalı təsir göstərən bir qidadır.

Mikrobiom nə qədər sağlam olarsa, bədən qida komponentlərini urolitin A-ya daha səmərəli şəkildə çevirə və immunitet sistemini gücləndirə bilər. Bu prosesi gücləndirmək üçün sadə bir şeydən başlamağa dəyər: qida rasionunuza təbii fermentləşdirilmiş süd məhsulları və lifli yeməklər əlavə edin. Bu, mikrobiomu dəstəkləyəcək və nar və qoz-fındığın faydalı təsirlərini artıracaq.

AzPost.az

Seçilən
48
azpost.info

1Mənbələr