AZ

Kristallaşan balı bərpa etməyin düzgün yolu - Çox adam səhv edir

Əgər balınız kristallaşıbsa, bankanı sobanın üzərinə qoymağa və ya üzərinə qaynar su tökməyə tələsməyin. Bu cür üsullar məhsulu yalnız faydalarından məhrum etmir, həm də potensial təhlükəli hala gətirir.

E-saglam.az xəbər verir ki, bunu əczaçılıq elmləri namizədi İqor Sokolski müsahibəsində deyib. 

Əsas təhlükə həddindən artıq istidir. 40-45°C-dən yuxarı temperaturlar balın qiymətli olduğu fermentləri, vitaminləri və digər bioloji aktiv maddələri məhv edir. Bundan əlavə, heyvanlar üçün potensial zəhərli və kanserogen hesab edilən hidroksimetilfurfuralın (HMF) səviyyəsi kəskin şəkildə artır. İnsanlar üçün birbaşa təhlükə sübut edilməsə də, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı HMF-də yüksək olan qidaların istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.

Balın axıcılığını bərpa etməyin yeganə təhlükəsiz yolu sabit temperatur nəzarəti ilə yumşaq su banyosundan istifadə etməkdir. Bunu etmək üçün, bal qabını isti su ilə (40-45 ° C-dən çox olmayan) bir qaba qoyun, temperaturu yavaş-yavaş və bərabər şəkildə artırmaq üçün tərəflər boyunca tədricən isti su əlavə edin. Kristallar tamamilə həll olunana qədər balı vaxtaşırı qarışdırın.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Seçilən
95
e-saglam.az

1Mənbələr