AZ

Finlandiyada qida məhsullarının həddindən artıq uzun müddət ərzində saxlanması üçün texnologiyalar sınaqdan keçirilir

Stokholm, 12 dekabr, Nərgiz Cəfərli, AZƏRTAC

Finlandiyanın Suonenyoki şəhərində sublimasiya ilə qurutma üçün ən uyğun məhsulları sınaqdan keçirmək məqsədilə genişmiqyaslı layihə həyata keçirilir. Bu üsul qidalardan suyu çıxarır və onların onilliklər ərzində saxlanılmasına imkan verir. Qurutma zamanı su çıxarılır, mikroblar isə quru mühitdə inkişaf edə bilmir, buna görə də qida xarab olmur. Bu üsul qida məhsullarını uzunmüddətli saxlama üçün və fövqəladə hallarda yararlı edir.

AZƏRTAC xəbər verir ki, Şərqi Finlandiya Universitetindən olan alimlər regiondakı 20-dən çox qida sənayesi müəssisəsi ilə birlikdə giləmeyvələrdən tutmuş ət və süd məhsullarına qədər müxtəlif inqrediyentlərin qurutmadan sonra dadını, xarici görünüşünü və qida dəyərini necə saxladığını yoxlayırlar. Sınaq mətbəxində tərtibatçılar, həmçinin bişmiş məhsullar və desertlər də daxil olmaqla hazır məhsulları sınaqdan keçirirlər.

Üçgünlük dondurma və qurutma dövründən keçən dondurulma ilə qurudulmuş çiyələk sorbetinin sınaq partiyası nümunələrdən biri idi. Tədqiqatçılar şəkərin, yağın, marinadların və əlavələrin məhsulun son keyfiyyətinə təsirini təhlil edirlər.

Sublimasiya qurutmasına maraq artır, halbuki hazırda Finlandiyada yalnız bir sənaye müəssisəsi bu texnologiyadan istifadə edir. Əsas maneələr avadanlıqların yüksək qiyməti, prosesin çox enerji tələb etməsi və hermetik şəkildə bağlanmış qablaşdırmaya zərurət olaraq qalır. Bununla belə, cihazların enerji səmərəliliyi artır, süni intellekt isə getdikcə daha çox istifadə olunur.

İstehsalçılar ümid edirlər ki, gələcəkdə texnologiyalar təkcə turizm və böhran ehtiyatları üçün deyil, həm də ümumi istehlak bazarı üçün davamlı, keyfiyyətli məhsullar yaratmağa imkan verəcək.

Seçilən
25
1
azertag.az

2Mənbələr