AZ

Coca-Coladan daha təhlükəlidir: Gündə neçə xurma sağlamlığa zərər vermir?

Yəqin ki, sosial şəbəkələrdə bu reseptləri görmüsünüz: yağlı, şokoladlı və ya qoz-fındıqlı xurmalar. Bu meyvə hazırda populyarlıq zirvəsindədir. Bəs o, haqqında danışıldığı qədər faydalıdır, yoxsa bu, sadəcə başqa bir dəbli mifdir?..

Poliqon xəbər verir ki, Vanderbilt Universitetindən fəlsəfə doktoru və dietoloq Haydi Silverin sözlərinə görə, xurma həqiqətən də əsas mikroelementlərlə zəngin faydalı bir məhsuldur. Onların arasında lif, kalsium, maqnezium, kalium, niasin, fol turşusu, A vitamini, beta-karotin, lutein və selen var.

Lakin o, xəbərdarlıq edir: miqdarı nəzarətdə saxlamaq vacibdir. Bu zövq əşyasının həddindən artıq istifadəsi kalori artıqlığına səbəb ola bilər. Xurmanın orta porsiyası 100 qramdır, bu təxminən dörd "Medjul" sortunun kral xurmasına bərabərdir. Vitamin almaq üçün bütün paketi yeməyə dəyməz.

"Dörd böyük xurma təxminən 277 kalori və 66 qram şəkər ehtiva edə bilər. Müqayisə üçün: standart bir banka Coca-Cola (0,33 l) - 39 qram şəkər və 140 kalori", deyə Klivlend Klinikasının lisenziyalı diyetoloqu Culiya Zumpano qeyd edir.

O, yalnız iki böyük və ya üç kiçik xurma (təxminən 50 q) qəbul etməyi məsləhət görür. Bu, sizə iki dəfə az şəkər və kalori verəcəkdir.

Gündə iki xurma yemək tamamilə sağlam bir porsiyadır, amma bu, dərhal daha sağlam olacağınız demək deyil.

Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, xurma yemək xolesterol və trigliserid səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər. Lakin doktor Silver qeyd edir ki, sübutlar hələ də inandırıcı deyil:

"Yaxınlarda aparılan meta-analiz LDL xolesterolünə (deyilən "pis" xolesterol) əhəmiyyətli təsirin olmadığını, lakin 2 tipli diabeti olan insanlarda ümumi xolesterolün aşağı düşdüyünü göstərdi".

Təbii çəyirdəksiz xurmalara adətən şəkər əlavə edilmir, amma onlar özləri əhəmiyyətli miqdarda təbii şəkər ehtiva edir: saxaroza, qlükoza və fruktoza.

Yüksək şəkər miqdarı bu cür qəlyanaltının faydasına şübhə etməyinizə səbəb ola bilər. Ancaq xurma ilə şirin qazlı içkilər arasındakı əsas fərq lifdir.

"Lif sayəsində, qlükozanın qana mənimsənilməsini yavaşladaraq, xurmanın aşağı qlükemik indeksi var. Bu, qanda şəkərin daha az atılamasına səbəb olur", deyə Zumpano izah edir. Tədqiqatlar bunu təsdiq edir.

O əlavə edir ki, xurmanı şirniyyat kimi istifadə etmək sənaye şəkərinə sağlam alternativdir: "Burada əsas odur ki, porsiyanı nəzarət edəsiniz. Mən xurmanı çaya bir şirinlik kimi istifadə etməyi sevirəm, həmçinin onları adi şəkər əvəzinə reseptlərə əlavə edə bilərsiniz".

Xurma liflə zəngin olduğu üçün mədə-bağırsaq traktının işini dəstəkləyə bilər, amma onlar yalnız balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi olmalıdır.

"Hər hansı bir lif bağırsağın sağlamlığı üçün faydalıdır. Lakin xurma az şəkər olan digər lifli məhsullarla birlikdə yeyilməlidir: yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, nişastasız tərəvəzlər, paxlalılar, qoz-fındıq, toxum və tam taxıl", deyə Zumpano bildirir.

Doktor Silverin sözlərinə görə, bu cür qəlyanaltıların pəhrizə əlavə edilməsi mikrobiomunuz üçün faydalı ola bilər. Xurma və digər meyvələr faydalı bağırsaq bakteriyalarının nisbətini yaxşılaşdıra bilər - lakin, yenə də, bu mövzuda tədqiqatlar hələ də məhduddur.

Həddindən artıq xurma yemək xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

"Hər hansı bir meyvə ilə olduğu kimi, həddindən artıq miqdarda qəbulu ishalı təhrik edə bilər. Ancaq gündə cəmi bir neçə ədəd yemək, qəbizlik olduqda kömək edə bilər", deyə Silver bildirir.

Poliqon.info

Seçilən
80
poliqon.info

1Mənbələr